Hlavní obsah

Roger Waters hájil ruskou invazi před Radou bezpečnosti OSN

– New York • Aktualizováno

Spoluzakladatel britské kapely Pink Floyd Roger Waters na žádost Ruska ve středu vystoupil na zasedání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku. Ruskou agresi na Ukrajině označil za nelegální, ale zároveň vyprovokovanou Západem, a vyzval k ukončení bojů.

Roger Waters v OSNVideo: Reuters

 
Článek

Ačkoli má Waters sídlo na Long Islandu, zhruba 150 kilometrů od sídla OSN, na zasedání se připojil prostřednictvím videohovoru ze Švýcarska. Na úvod řekl, že nereprezentuje Rusko, ale „zhruba čtyři miliardy bratrů a sester“.

V nedávném rozhovoru pro Berlier Zeitung, na jehož základě Rusové jeho vystoupení na zasedání žádali, vinil hudebník z ruské invaze Západ a Ukrajinu. Jeho rétorika před členy Rady bezpečnosti OSN byla jen o něco mírnější. Vinu tentokrát nepřikládal Ukrajině.

„Ruská invaze na Ukrajinu byla nelegální. Co nejdůrazněji ji odsuzuji. Byla ale také vyprovokovaná, takže co nejdůrazněji odsuzuji také tyto provokatéry,“ řekl Waters.

Foto: Reuters

Roger Waters v OSN

Slova o nezákonnosti invaze ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja přešel bez povšimnutí. V poznámkách, zjevně připravených před Watersovým vystoupením, hudebníka pochválil za „velmi přesnou analýzu událostí“ a označil ho za jednoho z nejvýznamnějších aktivistů současného protiválečného hnutí.

Brnkejte si dál na kytaru. Jde vám to lépe než poučovat Radu bezpečnosti OSN o tom, jak má dělat svou práci.
Serhij Kyslycja, ukrajinský velvyslanec při OSN

Ukrajinský velvyslanec Serhij Kyslycja naopak Waterse nešetřil. Navázal na hudební minulost Pink Floyd, zejména používání nafukovacích létajících prasat na jejich koncertech. Poznamenal také, že kapela byla v Sovětském svazu zakázána kvůli protestům proti invazi do Afghánistánu v roce 1979.

„Je ironické, ne-li pokrytecké, že se pan Waters pokouší očistit další invazi. Jak smutné pro jeho bývalé fanoušky, kteří vidí, že přijímá roli další cihly ve zdi (narážka na hit Pink Floyd Another Brick in the Wall – pozn. red.). Ve zdi ruské dezinformace a propagandy,“ uvedl Kyslycja.

„Brnkejte si dál na kytaru, pane Watersi. Jde vám to lépe než poučovat Radu bezpečnosti OSN o tom, jak má dělat svou práci. Tady žádná létající prasata, prosím,“ uzavřel ukrajinský velvyslanec.

Anketa

Souhlasíte s Rogerem Watersem, že ruská invaze na Ukrajinu je nelegální, ale vyprovokovaná?
Souhlasím
26,1 %
Nesouhlasím
73,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 45437 čtenářů.

Waters se obrací na Putina, ať si vezme kus Ukrajiny a přestane bojovat

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám