Hlavní obsah

Nejlepší čas verbovat v Rusku špiony. Šanci nepromarníme, řekl šéf CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nespokojenost Rusů s válkou na Ukrajině vytváří vzácnou příležitost naverbovat špiony. Tuto mimořádnou šanci, která přichází jednou za generaci, si americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) podle svého šéfa Williama Burnse nehodlá nechat ujít.

Foto: Profimedia.cz

Šéf CIA William Burns

Článek

„Tato nespokojenost vytváří pro nás v CIA – zpravodajské službě v jádru založené na lidech – příležitost, která se naskytne jednou za generaci. Nenecháme ji promarnit,“ řekl podle Reuters Burns v Oxfordshire na sobotní přednášce pro britskou Ditchley Foundation – neziskovou nadaci zaměřenou na americko-britské vztahy.

Burns, který dříve působil jako americký velvyslanec v Moskvě, uvedl, že nesympatie s válkou bude i nadále nahlodávat ruské vedení.

Burns také komentoval ozbrojenou vzpouru vůdce žoldáků Jevgenije Prigožina. Připomněl, že Prigožin celé měsíce otevřeně a vulgárně urážel ruské velení, aniž by ruský prezident Vladimir Putin jakkoliv reagoval.

Washington o Prigožinově plánu věděl s předstihem, tvrdí média

Evropa

„Je zarážející, že Prigožin před svým činem podrobil Kreml kritice za lživé odůvodnění invaze na Ukrajinu,“ uvedl Burns s tím, že dopad těchto slov a činů se bude v ruské společnosti ještě nějakou dobu projevovat. „Je to živá připomínka sžíravého účinku Putinovy ​​války na jeho vlastní společnost a jeho vlastní režim,“ dodal.

Šéf CIA zdůraznil, že Prigožinova vzpoura je „vnitřní ruská záležitost, které se Spojené státy neúčastnily a nehrály v ní žádnou roli“.

Rusové jsou přesvědčeni o úspěchu invaze, ukázal průzkum. Útok na Kyjev by podpořilo 64 procent dotázaných

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám