Hlavní obsah

Rusové jsou přesvědčeni o úspěchu invaze, ukázal průzkum. Útok na Kyjev by podpořilo 64 procent dotázaných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové jsou přesvědčeni o úspěšnosti „speciální vojenské operace“ na Ukrajině. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury Russian Field. Aktivity ruské armády hodnotí kladně více než polovina respondentů (58 procent), opačný názor zastává jen pětina dotázaných.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Lidé procházejí před Rudým náměstím v Moskvě. Ilustrační snímek

Článek

Čtyřiašedesát procent respondentů by podpořilo rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina zahájit frontální útok na Kyjev. Toto číslo je nejvyšší za celou dobu průzkumů, poukázal ruský list Kommersant.

Podle politologa Alexeje Makarkina se Rusové ve vlastním názoru na válku už definitivně utvrdili. „Absolutní většina už má ohledně svých názorů jasno,“ uvedl. „V současné době se neděje nic, co by je mohlo přimět svůj pohled přehodnotit,“ dodal. Ačkoliv podle něj Rusové mají přístup k různým zdrojům informací, většinou je využívají pouze k potvrzení vlastního názoru, cituje jej ruský list.

Pro zahájení vyjednávání se v průzkumu vyslovilo 44 procent respondentů, bezpodmínečné pokračování války si přeje 45 procent účastníků průzkumu. V tomto bodě se názory respondentů liší podle věku - ve skupině od 18 do 29 let je procento příznivců diplomatických jednání výrazně vyšší (62 %) než mezi respondenty staršími šedesáti let (pouhých 36 %).

Pokud by ale válka měla pokračovat za cenu další vlny mobilizace v Rusku, pak se procento lidí preferujících pokračování bojů před vyjednáváním snižuje napříč skupinami na 35 procent.

Válku vnímají jako cosi vzdáleného

Naprostá většina všech respondentů rychlé ukončení války neočekává. Celkově také Rusové vnímají ozbrojenou agresi proti Ukrajině jako něco, co se jich týká jen vzdáleně. Zprávy o průběhu takzvané speciální vojenské operace unavují 40 procent dotázaných.

Vztahy s rodinnými příslušníky kvůli názorovému rozporu ohledně probíhající války přerušilo jedenáct procent účastníků průzkumu.

Gallupův ústav: Putina odsuzuje většina obyvatel planety

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám