Hlavní obsah

Na Ukrajině začal závod ve stavění bunkrů. Ne pro vojáky, ale školáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Rusy okupované Ukrajině, stejně jako po celé Evropě, brzy začne nový školní rok a školská zařízení spěchají se stavbou bunkrů pro školáky, upozornilo v úterý CNN. Chtějí pro žáky zajistit bezpečí před možným bombardováním a zmírnit obavy rodičů. Více než půlka škol a univerzit se také kvůli bojům v září vůbec neotevře.

Foto: Profimedia.cz

Bombový kryt v ukrajinském Charkově

Článek

Provozovatelé ukrajinských škol řeší dosud nevídané starosti – nedostatek bunkrů pro žáky a studenty. V září začíná nový školní rok, ruské nálety kvůli tomu ale nepřestanou.

„Naše školy nejsou navrženy tak, aby se využívaly jako obranná zařízení,“ řekl CNN ukrajinský školský ombudsman Serhij Horbačov.

On-line jako za covidu

Boje na Ukrajině poničily podle školských zástupců 2,3 tisíce ze 17 tisíc ukrajinských škol. Až 59 procent všech škol a univerzit se v září podle ministra školství Serhije Škarleta vůbec neotevře. Prezenční vyučování podobně jako za lockdownů nahradí online výuka.

Válka se na Ukrajině vede i knihami

Zahraniční

V Irpini nedaleko Kyjeva poničil šrapnel školu pro více než dva tisíce dětí. Zásah poškodil střechu a rozbil všechna okna budovy. Škody už alespoň částečně stihli opravit. Dětský fond OSN UNICEF tu nyní pomáhá s vybudováním bombového krytu.

„Uděláme to tak, aby to tam bylo bezpečné a pohodlné a aby se děti nebály a rodiče byli klidní,“ komentoval stavbu krytu ředitel školy Ivan Ptašnyk.

Deváťačce Anně Krasiukové už chybí kamarádi i učitelé, svěřila se CNN. „Opravdu chci jít do školy. Sním o tom, že budu moct obejmout své kamarády a jen si s nimi povídat,“ vypověděla. To Ivan Pinčuk má na druháka smutně nevšední sny: „Všechno, co chci, je, aby Ukrajina vyhrála a Putin zemřel.“

Stovky dětských obětí války

Ukrajinské školy zasáhly dva roky online výuky při covidu a půlrok ruské invaze. Experti na vzdělávání se obávají, že mezi dětmi vznikly propastné rozdíly. A přestože se několik měsíců po propuknutí války školy vrátily k dálkové výuce, podle průzkumu Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí při OSN na Ukrajině chybí 200 tisíc tabletů a 165 tisíc notebooků.

„Strašné, vidět naživo.“ Lipavský si prohlédl zdevastovanou Irpiň a základnu Hostomel

Válka na Ukrajině

Ruská invaze vážně ovlivnila životy dětí po celé Ukrajině. Podle školského ombudsmana Horbačova 361 nezletilých zahynulo a více než tisícovka se zranila.

Červnový průzkum ukrajinských úřadů odhadl, že 5,7 milionu dětí od 3 do 18 let válka vážně poznamenala, z toho 2,8 milionu zůstává v zemi bez domova.

Reklama

Výběr článků

Načítám