Hlavní obsah

Musk kvůli Ukrajině ostrouhá. Konkurent Starlinku je na námluvách v Pentagonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost SpaceX miliardáře Elona Muska, která stojí za satelitní službou Starlink, se rozhodla minulý týden odříznout ukrajinské drony od internetového připojení. Toho se snaží pohotově využít konkurence – společnost Kymeta už vyrazila na námluvy do Pentagonu. Upozornila na to agentura Bloomberg.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Kymeta se primárně zabývá satelitní komunikací a podobně jako Starlink darovala svou technologii Ukrajině už na začátku vojenského konfliktu s Ruskem.

I když ve světě není Kymeta tak slavná jako SpaceX a Starlink, rozhodně nejde o nějakou malou garážovou firmu. Jedním z jejích hlavních investorů je spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates.

Vedení společnosti Kymeta přitom vycítilo v minulém týdnu šanci, jak získat cennou konkurenční výhodu, když prezidentka firmy SpaceX Gwynne Shotwellová oznámila, že společnost podnikla nezbytné kroky k tomu, aby zabránila ukrajinské armádě využívat satelitní internetovou službu Starlink k ovládání bezpilotních letounů.

Kyjev vzkazuje Muskovi: Přestaňte vymýšlet, jak nám uškodit

Válka na Ukrajině

„Jsem si jistý, že (Musk) má na rukou krev,“ nebral si servítky hlavní vývojový ředitel Kymety Bill Marks. Přerušení služeb na Ukrajině a omezení dostupnosti ve sporných oblastech, jako je Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014, považuje od SpaceX za „nehorázné“.

Role společnosti Kymeta se tak v dohledné době patrně značně promění. Zatímco doposud se soustředila především na „demokratizaci konektivity“ v USA, tedy na rozvoj rychlého připojení i v odlehlých venkovských oblastech, nyní již jedná s Pentagonem o spolupráci.

Sluší se doplnit, že spolupráce probíhá minimálně již od roku 2021, jak dokládá agentura Bloomberg.

Po rozhodnutí o omezení funkčnosti Starlinku na Ukrajině ale spolupráce patrně ještě zesílí. Stabilní internetové připojení bude totiž v nadcházejících konfliktech evidentně klíčové.

Kymeta využívá v rámci vzájemného partnerství satelitní síť společnosti OneWeb.

Pokročilejší terminály než u Starlinku

Vedení společnosti Kymeta se chlubí, že jejich terminály pro příjem internetu jsou navíc pokročilejší než v případě Starlinku.

„Největší rozdíl mezi našimi terminály a terminály Starlink, vedle toho, že my bychom je nikdy nevypnuli, je, že naše terminály fungují v pohybu. Navíc když ohrozíte jeden ze satelitů, naše anténa se automaticky přepne na jiný satelit, a to méně než za sekundu,“ prohlásil Marks.

Federální vláda již oznámila, že v neutajovaných smlouvách má se společností Kymeta proinvestováno více než 6,6 milionu dolarů (146,8 milionu korun).

Foto: Patrick Fallon, Reuters

Elon Musk

Drony bez internetu

Společnost SpaceX odůvodnila již minulý týden, proč omezuje konektivitu na Ukrajině.

„Víme, že je (ukrajinská) armáda používá ke komunikaci, a to je v pořádku,“ řekla novinářům Shotwellová. „Ale naším záměrem nikdy nebylo, aby se používaly k útočným účelům,“ poznamenala.

Použití Starlinku pro práci s bezpilotními letouny podle ní přesahuje rámec smlouvy, kterou společnost SpaceX uzavřela s ukrajinskou vládou.

Dohoda se týkala humanitárních účelů, jako je poskytování širokopásmového internetu nemocnicím, bankám a rodinám zasaženým ruskou invazí, uvedla šéfka podniku.

Ukrajina nicméně od začátku ruské vojenské agrese účinně využívá bezpilotní letouny - pro zjišťování nepřátelských pozic, zaměřování palby a také na shazování bomb.

„Existují věci, které můžeme udělat, abychom omezili jejich schopnost to dělat,“ uvedla Shotwellová s odkazem na využití Starlinku pro drony. Podrobnosti nesdělila.

Přesně cílené útoky drony

Probíhající útoky dronů popsal pro britský deník The Times již dříve velitel jednotky působící na základně v Kyjevě Jaroslav Hončar.

„Útočíme vždy v noci, když Rusové spí. V noci není možné naše drony vidět, a tedy ani sestřelit. Můžeme se díky tomu dostat opravdu blízko,“ prohlásil Hončar

„Snažíme se vyhledat to nejcennější nákladní auto v konvoji, načež ho přesně zasáhneme, aniž bychom způsobili nějaké velké vedlejší škody. Takto útočit můžeme dokonce i ve vesnicích,“ dodal s tím, že takové útoky jsou možné jen díky připojení od Starlinku.

Jeho jednotka se na Facebooku chlubí úspěšnými zásahy. Publikuje pravidelně videa, na kterých lze vidět, jak jsou zničeny například tanky, aniž by se ruské jednotky mohly nějakým způsobem bránit.

Útočný dron v akci

Z modelářů se zrodila Aerorozvědka

Pikantní na tom je, že celá útočná jednotka, která nyní dominuje ukrajinskému nebi, vznikla původně jen jako kroužek nadšených modelářů. V roce 2014 šlo totiž o projekt fanoušků modelů letadel.

Po vypuknutí války na Ukrajině se ale modeláři zapojili do bojů. Byli tak úspěšní, že je ihned začlenili pod ukrajinský generální štáb. V současnosti má Aerorozvědka 50 oddílů zkušených pilotů dronů, denně jsou schopni podniknout až tři stovky misí.

Létá se přitom se vším, co je zrovna po ruce. Využívají se profesionální vojenské bezpilotní letouny, na zakázku vyrobené drony, ale zároveň také drony, které se dají zakoupit běžně v obchodech.

V podstatě jediným kritériem pro nasazení do boje je schopnost unést protitankové granáty a termokameru.

Ukrajina ovládla nebe a ničí bezmocné ruské jednotky. Díky satelitům Elona Muska

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám