Hlavní obsah

Kyjev vzkazuje Muskovi: Přestaňte vymýšlet, jak nám uškodit

Přestaňte hledat způsoby, jak škodit, vzkázal ve čtvrtek poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak společnosti Space X amerického miliardáře Elona Muska. Reagoval tak na rozhodnutí firmy odepřít satelitní internetovou službu Starlink pro operace ukrajinské armády s útočnými drony.

Foto: ČTK

Ukrajinský diplomat Mychajlo Podoljak

Článek

„Je to rok, co se Ukrajina brání, a firmy by se měly rozhodnout, zda jsou na straně práva na svobodný život a na straně Ukrajiny – a pak nebudou vymýšlet, jak škodit –, anebo jsou na straně Ruska a jeho ‚práva‘ vraždit a zabírat území,“ napsal Podoljak na Twitteru.

Prezidentka společnosti Gwynne Shotwellová rozhodnutí zabránit ukrajinské armádě využívat satelitní internetovou službu Starlink k ovládání bezpilotních letounů vysvětlila tím, že systém nikdy neměl sloužit jako zbraň.

„Víme, že je (ukrajinská) armáda používá ke komunikaci, a to je v pořádku Ale naším záměrem nikdy nebylo, aby se používaly k útočným účelům,“ řekla novinářům Shotwellová.

Rána pro ukrajinskou armádu. Starlink omezil použití pro útočné drony

Internet a PC

Ukrajina od začátku ruské vojenské agrese účinně využívá bezpilotní letouny – pro zjišťování nepřátelských pozic, zaměřování palby a také na shazování bomb. „Existují věci, které můžeme udělat, abychom omezili jejich schopnost to dělat,“ uvedla Shotwellová s odkazem na využití Starlinku pro drony. Podrobnosti nesdělila.

Rusko se podle ní pokusilo rušit signály Starlinku v regionu, na což SpaceX reagoval vylepšením softwaru této služby. Koncem loňského roku nastaly na Ukrajině výpadky služeb Starlink, což SpaceX nevysvětlil.

Na Ukrajině přestalo fungovat přes tisíc terminálů Muskovy satelitní sítě

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám