Hlavní obsah

Biden: Hrozba použití chemických zbraní Ruskem je reálná

– Washington

Americký prezident Joe Biden ve středu zopakoval, že potenciální použití chemických zbraní Ruskem proti Ukrajině představuje reálnou hrozbu. Uvedl to krátce před odletem do Bruselu, kde se ve čtvrtek a v pátek zúčastní summitu NATO.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden před odletem na alianční summit v Bruselu

Článek

„Myslím, že je to reálná hrozba,“ odpověděl Biden na otázku, jak moc ho znepokojuje možnost, že Putin použije proti Ukrajincům chemické zbraně. Že Putin použití chemických zbraní zvažuje, řekl Biden už v pondělí místního času.

Představitelé Bidenovy administrativy již varovali, že ruský vládce využije chemické zbraně, aby ještě více vyeskaloval agresi na Ukrajině. Biden v minulosti uvedl, že Rusko v takovém případě zaplatí tvrdou cenu. Co by taková „tvrdá cena“ představovala, ale nikdy neupřesnil.

Černochová: Mírové mise OSN bychom se účastnili

Válka na Ukrajině

Biden novinářům před odletem odmítl sdělit, s čím na aliančním summitu v Bruselu vystoupí. „Vše, co chci říct, řeknu, až se tam dostanu,“ řekl a dodal, že si s médii rád promluví, až se vrátí.

NATO poskytne ochranu

O potenciálním použití chemických zbraní ze strany ruské armády v posledních hodinách hovoří i další vysoce postavení představitelé Západu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg před aliančním summitem uvedl, že členské státy jsou připraveny Ukrajině poskytnout ochranu před chemickým či jaderným útokem.

Kaczyňski s mírovou misí NATO vsadil na vabank

Válka na Ukrajině

Stejně jako Biden varoval, že jakékoli nasazení chemických zbraní by mělo dalekosáhlé následky, a stejně jako Biden nespecifikoval, co tím myslí. Aliance NATO se dlouhodobě odmítá do války na Ukrajině zapojit, aby předešla celosvětovému jadernému konfliktu.

Ruská okupační vojska použila v úterý v noci bomby s bílým fosforem na města Irpiň a Hostomel. Informoval o tom deník Kyiv Independent s odkazem na irpiňského starostu Oleksandra Markušina. Použití fosforu v hustě obydlených civilních oblastech je podle mezinárodního práva zakázáno, ale podle Úmluvy o chemických zbraní není považován za chemickou zbraň.

Lavrov: Mírová mise NATO na Ukrajinu by byla přímou konfrontací s Ruskem

Evropa

Na nadcházejícím summitu NATO hodlá polská delegace formálně požádat o vyslání mírové mise na Ukrajinu. Jaké obrysy by tato mise měla mít a s jakým mandátem by měla svoji práci vykonávat, se zatím neví.

Reklama

Výběr článků

Načítám