Hlavní obsah

Mírová jednání v Istanbulu začnou až v úterý

Istanbul
Aktualizováno

Rusko-ukrajinská jednání v Turecku začnou v úterý, oznámil podle médií Kreml i jeden z členů ukrajinské delegace. V pondělí mají delegace cestovat. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj trvá na zachování územní celistvosti své země. Pár hodin předtím přitom v rozhovoru pro ruská média avizoval, že je připraven na kompromis.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Původně se v médiích objevila zpráva s odkazem na tureckého diplomata, že jednání začnou už v pondělí. To budou ale delegace pouze cestovat. K reálným jednáním tak zřejmě dojde až následující den.

Ruský úřad zakázal vydat rozhovor se Zelenským

Válka na Ukrajině

Předseda tureckého parlamentu Mustafa Sentop podle agentury Anadolu vyjádřil naději, že jednání v Turecku přispějí k „nastolení reálného příměří, a to co nejdříve”. Nejde totiž jen o rusko-ukrajinský problém, ale o ohrožení míru všude ve světě a především v černomořské oblasti, pro Turecko významném regionu.

„Doufáme, že jednání povedou k dlouhodobému příměří a vytvoří podmínky pro mír,” uvedl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu podle agentury Interfax.

Lavrov zatím setkání Zelenskyj-Putin neočekává

V Turecku už se před časem jedno kolo jednání mezi ukrajinskou a ruskou delegací uskutečnilo, konkrétně se setkali ministři zahraničí Dmytro Kuleba za Ukrajinu a Sergej Lavrov za Rusko. Lavrov ale neměl od prezidenta Vladimira Putina mandát nic dojednat, a proto rozhovory vyzněly naprázdno.

Očima Saši Mitrofanova: Dva muži od B, každý úplně jiný

Komentáře

V nedělním rozhovoru pro ruská média řekl Zelenskyj, že je Ukrajina připravena vyhlásit neutralitu, vzdát se snahy o vstup do NATO a slíbit, že nebude vyvíjet jaderné zbraně, pokud Rusko stáhne vojska a Kyjev dostane bezpečnostní záruky. Následně ale v projevu národu zopakoval, že prioritou pro jednání v Turecku bude zachování územní celistvosti, takže je otázka, na jaké kompromisy v těchto otázkách bude připraven přistoupit.

Zatímco Zelenskyj dává najevo připravenost setkat se co nejdříve svým protějškem Vladimirem Putin v zájmu ukončení války, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí pode agentury TASS uvedl, že schůzka obou prezidentů bude potřebná, až bude jasné řešení klíčových otázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám