Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Dva muži od B, každý úplně jiný

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Ve stejnou dobu navštívil stejnou zemi jeden státník a jedna politická existence. Stát je Polsko, státník Joe Biden a existence Andrej Babiš. Shodou okolností jsou oba muži od B, ale každý je úplně jiný.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Hlavní událostí těchto dnů nejen v Polsku či v Česku, ale také v Evropě a ve Spojených státech je válka, kterou rozpoutal Putin proti Ukrajině s perspektivou dalšího pokračování na Západ, mimo jiné do Polska a Česka.

Biden jel do Polska, aby jasně prohlásil, že USA jako nejsilnější člen Severoatlantické aliance budou spolu s dalšími členy NATO bránit každou píď území každého členského státu, který by byl napaden Ruskem. Setkal se s ukrajinskými uprchlíky a neskrýval hluboký zážitek, který si z tohoto setkání odnesl. Ukrajincům vzkázal, že Spojené státy budou stát při nich – a tečka.

Babiš, jak každý chápe, žádné světové problémy neřeší. Takového lídra by ostatně svět dlouho nevydržel, nebo by z něj dostal paranoiu. Jenže to zároveň není žádný hodný strejda miliardář, který chodí do zoo koukat na surikaty a rozdávat dětem kostelecké párky. Aspiruje na roli hlavního opozičníka v České republice. Válku, která hrozí nebezpečným přiblížením k českým hranicím, nemůže přehlédnout. Co tedy vzkázal Čechům a co Ukrajincům?

Čechům, že je okrádají ve prospěch cizáků, kterými jsou Ukrajinci. „Víte, v Praze nebyly byty pro zdravotně postižené, pro samoživitelky. A já jsem rád, že pro ukrajinské uprchlíky se našel byt na Haštalské a Zlatnické. To je pecka! Praha 1, Pařížská,“ řekl ve čtvrtek. Vicepremiér Ivan Bartoš mu sice odpověděl: „S těmi byty jste mě pobavil. Bydlely tam ministryně vaší vlády paní Dostálová s paní Schillerovou, na Pařížské – byty tedy nejsou úplně v Pařížské, ale jsou související. Naše ministerstvo je poskytlo, abychom tam mohli ubytovat rodiny s dětmi z Ukrajiny.“

Ale tu sortu občanů České republiky, na kterou cílí Babiš, to přesvědčí sotva. To jsou ti, kterým je blízké rčení Dědeček a babička ujídají nám chlebíčka. Dědeček a babička jsou příbuzní a stejně patří do koše. Natož, v očích těchto jedinců, ukrajinské ženy a děti. Babiš tuto kalnou hmotu papá a ta ho drží při politickém životě. Aby jí měl víc na talíři, vypravil se do Polska.

Biden tam připomínal, že Ukrajinci brání naši svobodu. Babiš jel do Polska zjistit, kolik tam stojí benzin. Povzbuzená hmota mezitím rozjela další štvanici proti uprchlíkům ze země, kde se válčí za nás. Ale je pravda, že za ni nikoliv. Je jako švábi, kteří přežijí i jaderný výbuch. Přizpůsobí se každému zlu.

Reklama

Výběr článků

Načítám