Hlavní obsah

Meduza: Rusko je ochotno stáhnout se ze Záporožské jaderné elektrárny

Rusko je připraveno opustit území okupované jaderné elektrárny v Záporoží výměnou za nepřetržitý tranzit ropy a plynu přes ukrajinskou část ropovodu Družba. Uvedl to ruský server Meduza s odkazem na zdroj z ruské vlády a zdroj z Kremlu. Družba se od pondělí stane hlavním způsobem přepravy ruské ropy do Evropy, neboť vstoupí v platnost omezení na dodávky ropy z Ruska.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Záporožská jaderná elektrárna

Článek

Ve čtvrtek večer oznámil generální štáb ukrajinských ozbrojených sil, že ruská vojska stahují některé jednotky z anektované části Záporožské oblasti a také se připravují na evakuaci zaměstnanců místních okupačních správ.

Zdroj Meduzy blízký Kremlu, stejně jako zdroj blízký ruské vládě, však tvrdí, že Rusko „neplánuje“ Záporožskou oblast zcela opustit.

Podle těchto zdrojů je však Moskva připravena stáhnout se ze Záporožské jaderné elektrárny, kterou ruská vojska ovládají v podstatě od začátku agrese a jejichž činnost v ní už vedla několikrát k pokraji jaderné katastrofy, alespoň tedy podle expertů vyslaných Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE).

Osvobození jaderné elektrárny v Záporoží? O stažení začínají mluvit i sami Rusové

Válka na Ukrajině

Podle plánu Kremlu by údajně mohla být jaderná elektrárna předána buď Ukrajincům, nebo právě MAAE.

Klíčové datum 5. prosince

Podle zdrojů, na které se Meduza odvolává, Rusko údajně očekává, že výměnou za stažení vojsk z jaderné elektrárny získá záruky nepřerušeného tranzitu ropy a plynu přes Ukrajinu.

Ukrajinou prochází jižní větev ropovodu Družba, který přepravuje ruskou ropu do Maďarska, na Slovensko, do České republiky a Polska. Celkem ropovod Družba zajišťuje přibližně třetinu všech dodávek ruské ropy do Evropy, podotýká Meduza.

Ukrajinský úsek Družby vlastní společnost UkrTransNafta, která Rusku účtuje poplatky za tranzit ropy a má také technickou možnost jej případně uzavřít. Od poloviny listopadu byly dodávky ropovodem přerušeny kvůli raketovým útokům. Obnoveny byly tento týden.

Do toho se blíží datum 5. prosince, odkdy se stane ropovod Družba hlavním způsobem přepravy ruské ropy do Evropy, protože vstoupí v platnost evropské embargo na dodávky ropy z Ruska. Embargo se však týká pouze přepravy po vodě.

V Kremlu i ve vládě existuje podle zdrojů Meduzy „připravenost k dohodě“. „Čerpání a prodej (ropy a plynu) je pro ruský rozpočet velmi důležitý,“ řekl na rovinu zdroj Meduzy blízký Kremlu.

Prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov v korespondenci s Meduzou možnost takové dohody odmítl. Renat Karchaa, poradce šéfa Rosenergoatomu, uvedl, že by Záporožská jaderná elektrárna nebyla předána výměnou za stabilní tranzit plynu a ropy z Ruska přes Ukrajinu.

Rusové pokračují v ostřelování, v Záporoží zasáhly rakety infrastrukturní objekt

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám