Hlavní obsah

Osvobození jaderné elektrárny v Záporoží? O stažení začínají mluvit i sami Rusové

Washington/Moskva/Kyjev

Nedělní vyjádření šéfa ukrajinské státní jaderné společnosti Enerhoatom Petra Kotina, že by se mohla ruská armáda připravovat k opuštění Záporožské jaderné elektrárny, podpořil americký Institut pro studium války (ISW). V neděli uvedl, že se mezi ruskými vojenskými blogery o této věci diskutuje a že mají obavy i z případného ukrajinského útoku na elektrárnu. Místní proruská správa ale v pondělí stažení popřela.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Záporožská jaderná elektrárna

Článek

„Zaprvé se v ruském tisku začalo objevovat mnoho sdělení, že by Záporožská jaderná elektrárna možná měla být ponechána, ale možná by měla být převedena pod kontrolu MAAE (Mezinárodní agentura pro atomovou energii),“ řekl šéf Enerhoatomu Petro Kotin a dodal: „Působí to dojmem, že si balí kufry a kradou všechno, co najdou.“

Kotin ale zdůraznil, že je příliš brzy na to tvrdit, že Rusové elektrárnu opouštějí.

V pondělí tyto spekulace popřela místní okupační správa: „Média aktivně šíří falešné zprávy o tom, že Rusko údajně plánuje stažení z Enerhodaru a opuštění Záporožské jaderné elektrárny. Tato informace neodpovídá skutečnosti.“ Agentura Interfax s odkazem na okupační úřady uvedla, že pracovníci elektrárny dostávají ruské pasy, pracovní smlouvy s „novým zaměstnavatelem“ a vyšší plat.

Rusové opět raketami drtí Záporoží. Zasáhli nemocnici

Zahraniční

V minulosti se často stalo, že když ruské úřady něco popřely, nakonec se to vyplnilo, například zprávy o mobilizaci či zahájení války jako takové. Vyjádření místní správy navíc potvrdilo, že se tyto spekulace objevovaly v médiích. O možném odchodu ruských jednotek se zmiňovalo i několik twitterových kanálů spojených s ruskou soukromou armádou wagnerovců. Bohužel žádný z nich už nyní není přístupný.

Volná cesta na Berďansk

Kanál na Telegramu Idi i smotry (jdi a dívej se) zase varoval s odvoláním na svůj zdroj, že právě na elektrárnu míří další ukrajinský postup.

„Ukrajinské ozbrojené síly se přesouvají do Záporoží. Pravděpodobným cílem jsou Záporožská jaderná elektrárna a (město) Enerhodar. V případě úspěchu se rozvine útok na Berďansk,“ řekl zdroj. Ukrajinské jednotky by takto mohly obejít zákopy budované na jihu Chersonské oblasti.

Stejný kanál pak uvedl, že Ukrajinci připravují další výsadek u elektrárny. Jednou se už pokusili vylodit se u Enerhodaru a dostali se až na břeh.“

Boje u záporožské elektrárny. Ukrajinci provedli výsadek, tvrdí Rusové

Válka na Ukrajině

Agentura RIA Novosti 19. listopadu psala o prvním ostřelování perimetru elektrárny od léta, kdy pět granátů spadlo do areálu a šest jich zasáhlo ochlazovací nádrž. O dva dny později o ostřelování elektrárny granáty dodanými NATO psal ruský server Lenta. Čtyři měly být vypáleny od Margance.

ISW upozornil, že nevidí žádné důkazy o přípravách ukrajinského protiútoku v Záporožské oblasti, který by mohl ohrožovat ruské pozice v Enerhodaru. Může tak jít o přípravu veřejnosti na odchod z ní a přesunutí jednotek na místa na frontě, kde jsou více potřeba.

Vyloučit ale nelze ani to, že jde jen o projev strachu, který jak známo mívá velké oči.

Další ústup Rusů? Podle Kyjeva se chystají opustit záporožskou elektrárnu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám