Hlavní obsah

Kyjev odmítl Čínou navrhované příměří. Některé body ale smysl dávají, uvedl Zelenskyj

Aktualizováno

Poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak v pátek odmítl Čínou představený plán na příměří mezi Ruskem a Ukrajinou. Vedl by podle něj ke „zmrazení války“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale později uvedl, že některé body dávají smysl. Myslí si, že s Čínou lze spolupracovat.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj trvá na tom, že z Ukrajiny vyžene všechny ruské vojáky

Článek

Poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak uvedl, že podstatou čínského mírového plánu není mír, ale „zmrazení války“ a pokračování ruské okupace ukrajinského území.

„Ukrajinská pozice je známá – stažení ruských vojsk k hranicím z roku 1991,“ napsal Podoljak.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj později na tiskové konferenci k výročí ruské invaze k plánu uvedl, že některé body dávají smysl, s jinými ale nesouhlasí. Ocenil mimo jiné, že Peking v dnes představeném plánu myslel na jadernou bezpečnost i územní celistvost, i když o ní hovoří pouze obecně. S Čínou lze podle něj spolupracovat.

Konec sankcí, příměří a zahájení jednání. To je čínský plán na ukončení války

Zahraniční

„V čínských návrzích jsou body, s nimiž souhlasíme, i ty, s nimiž nesouhlasíme. Ale je to aspoň něco,“ řekl Zelenskyj.

Důležitější než slova ale podle něj budou až konkrétní činy. Uvedl také, že se plánuje setkat s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Dvanáctibodový plán zveřejnilo čínské ministerstvo zahraničí na výročí vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Podle agentury AP rozvíjí především dlouhodobě známá čínská stanoviska, včetně odkazu na nutnost zaručit „svrchovanost, nezávislost a územní celistvost všech zemí“. Také vybízí k ukončení „mentality studené války“, což bývá standardní termín pro to, co Peking považuje za hegemonii USA a zasahování do záležitostí jiných zemí.

„Bezpečnost jedné země nemůže být zajištěna na úkor bezpečnosti jiných zemí a regionální bezpečnost nemůže být zajištěna posílením, či dokonce rozšířením vojenských bloků,“ citovala ruská státní agentura TASS z dokumentu, který vybízí přihlížet k „legitimním zájmům a obavám všech zemí v oblasti bezpečnosti“.

Rusové by jednali

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že čínský plán na ukončení války na Ukrajině podporuje. Vzkázalo ale také, že Kyjev by měl uznat novou územní realitu.

Šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Leonid Sluckij uvedl, že považuje čínský návrh za „vyváženější“ oproti čtvrteční rezoluci Valného shromáždění OSN, v níž 141 zemí vyzvalo Rusko, aby okamžitě stáhlo své jednotky z Ukrajiny.

„V zásadě jde o plán ukončení hegemonie kolektivního Západu, plán odmítající záměnu ‚síly práva‘ za ‚právo síly‘, plán respektující rovné bezpečnostní zájmy zcela všech stran,“ napsal Sluckij na Telegramu.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že „Čína nesdílela mírový plán, ale pouhý soubor principů“, a podobně se o něm vyjádřil i šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

„Na ty principy se samozřejmě podíváme, ale prizmatem toho, že Čína si vybrala stranu,“ dodala von der Leyenová s odkazem na „bezmezné přátelství“, ke kterému se Čína s  Ruskem zavázala už minulý rok.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že čínské návrhy nemají přílišnou váhu, „protože Čína neodsoudila nelegální ruskou invazi“.

Čína se ve čtvrtek zdržela hlasování, když Valné shromáždění OSN schválilo nezávaznou rezoluci, která vyzývá Rusko, aby ukončilo nepřátelství na Ukrajině a stáhlo svá vojska z napadené země.

Zelenskyj: Vyhrajeme

Ruská vojska překročila hranice s Ukrajinou po měsících stupňujícího se napětí přesně před rokem, 24. února 2022, a zahájila tak agresi v plném rozsahu. Zelenskyj věří, že se Ukrajina může ubránit.

„Vyhrajeme, protože pravda je na naší straně,“ řekl Zelenskyj na páteční tiskové konferenci.

Prezident také vyzval k uspořádání summitu mezi zeměmi Latinské Ameriky a Afriky, s nimiž podle nich měla Ukrajina od získání samostatnosti více spolupracovat. „Myslím, že jsme promarnili velkou část naší nezávislosti. Ukrajina do této doby neměla žádné silné partnery. Chybí nám podpora ze strany Latinské Ameriky a afrického světadílu,“ uvedl prezident, podle kterého měl Kyjev na navázání partnerství 30 let.

Valné shromáždění OSN vyzvalo Rusy k odchodu z Ukrajiny. Proti bylo sedm zemí

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám