Hlavní obsah

Komanda už cvičí záchranu Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké speciální jednotky a britská komanda SAS se připravují na vysoce riskantní záchranu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, napsal v neděli britský list The Daily Mail.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Vojáci ze Spojeného království, USA a Ukrajiny se údajně sešli na odlehlé základně v Litvě, aby naplánovali záchrannou misi. Na Zelenského se nyní údajně zaměřují kromě čečenských bojovníků a vagnerovců také ruské speciální jednotky Specnaz. Zelenskyj prý během týdne přežil tři pokusy o atentát poté, co spiknutí zmařili dvojití agenti.

The Times: Zelenského se už pokusili třikrát zabít

Evropa

Přibližně 70 britských elitních vojáků a 150 příslušníků amerického námořnictva Seals cvičí na záchrannou misi po boku ukrajinských sil, upřesnil další britský deník The Sun. Nejpravděpodobnější rozumnou variantou by mohlo být přemístění Zelenského mimo Kyjev, kde by mohl být vyzvednut, doplnil The Sun.

„Máme k dispozici výkonná letadla, avšak vzdálenost je kritická,“ připustil vysoce postavený zdroj.

Američtí senátoři čelí kritice, že ohrozili Zelenského

Válka na Ukrajině

Německá špionáž čeká pád Kyjeva

Také podle Spolkové zpravodajské služby (BND), německé rozvědky, lze očekávat, že Kyjev bude nakonec obsazen. Není jasné, kdy k tomu dojde, citovala z analýzy BND a bezpečnostních expertů v sobotu televize ARD.

„Tomu by mohlo předcházet dlouhodobé vojenské obklíčení a obléhání města, které by měly katastrofální následky pro obyvatelstvo a způsobily by kolaps v zásobování pitnou vodou, potravinami a elektřinou,“ uvádí se v analýze.

V takovém případě, o němž diskutují němečtí vojenští experti, by ruská armáda mohla vytvořit humanitární koridor a nabídnout civilistům, že mohou bezpečně opustit město. V nejhorším případě by pak ruská vojska na zbývající lidi pohlížela paušálně jako na nepřátelské bojovníky a podle toho by s nimi válčila. Podobně jako v první čečenské válce v polovině devadesátých let, kdy bylo ve velkém měřítku zničeno hlavní město Groznyj.

Moskva slíbila otevření humanitárních koridorů, některé vedou jen do Ruska

Evropa

BND upozornila na to, že v prvních vlnách útoků ruské ozbrojené síly nasazovaly především nezkušené, mladé, často odvedené vojáky. Podle německých bezpečnostních expertů možná zcela záměrně. Taktika mohla prý být ta, že tyto jednotky byly snad dokonce obětovány, aby se zapojily do bojů s ukrajinskou armádou a vyčerpaly ji.

„Poté by mohly být nasazeny nové, lépe vybavené a mnohem zkušenější jednotky, které by například obléhaly města,“ tvrdí dokument. V současné době nic nenasvědčuje tomu, že by ruská agresivní válka ohrozila Putinovu moc a vliv. Naopak, jeho okolí je prezidentovi stále věrné. Pouhé spekulace o Putinově zdravotním stavu podle bezpečnostních kruhů nepomáhají, žádné důkazy o nemoci neexistují.

SPD otáčí. Dodávky zbraní by podpořila

Domácí

Objevují se však důkazy, že se ruský vládce v posledních měsících stále více uzavírá do sebe; čte prý především historické a ideologické spisy a píše také vlastní traktáty. Domácími a hospodářskými záležitostmi se téměř nezabýval, podotýká německá špionáž. Když už vše nasvědčovalo tomu, že se schyluje k válce, odcestoval do Kyjeva šéf BND Bruno Kahl.

Na okraj Mnichovské bezpečnostní konference ho jeho ukrajinští kolegové už dříve osobně požádali, aby tuto dlouho plánovanou návštěvu nezrušil. Po vypuknutí bojů se odjezd šéfa BND z Kyjeva ukázal být mnohem obtížnější, než se plánovalo. Kahl se na cestu domů vydal okamžitě. Letadlem to však nešlo, a tak odjel v konvoji několika vozidel směrem do Polska. To se ukázalo jako obtížné a zdlouhavé, protože mnoho Ukrajinců už prchalo. Do Berlína se tak šéf BND vrátil teprve po několika dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám