Hlavní obsah

„Jak tohle dovolíte?“ Rusové vyšetřují, kde se vzaly drony útočící na Moskvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové vyšetřují okolnosti úterního útoku dronů na Moskvu. To, že za nimi stojí Ukrajinci, považují za jasné, byť to Kyjev popírá. Řeší ale, čím Ukrajinci útočili a jak je možné, že se s tím dostali až nad Moskvu.

Drony útočící na MoskvuVideo: Reuters

 
Článek

Ze záběrů zachycujících jeden z útočících strojů, které se objevily na sociálních sítích, se nejprve zdálo, že by se mohlo jednat o bezpilotní stroje UJ-22 Airborne ukrajinské výroby. Těch má Ukrajina ve výzbroji několik set, jejich dolet je 800 kilometrů a zvládnou nést i výbušniny, mohly by tak teoreticky být vyslány z ukrajinského území.

Detailnější analýza to však vyvrátila, konstatuje stanice BBC s tím, že UJ-22 má jiné postavení křídel a celkově jinou konstrukci.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že se jednalo o podomácku vyrobené experimentální stroje. K tomu se kloní i ruští letečtí experti oslovení serverem RBK, poukazují však na to, že vzhledem k vysokým nákladům je těžko někdo vyrábí doma v garáži.

Drony zasáhly dvě obytné budovy v Moskvě

Válka na Ukrajině

Prigožin se zlobí

Patrně nejostřejší kritik Kremlu posledních týdnů, zakladatel žoldácké Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se opět zostra pustil do vedení země.

„Jak to, že ku*va dovolíte, aby ty drony dolítly do Moskvy? … Co mají dělat obyčejní lidé, když jim do oken narazí drony s výbušninami? Jako občan jsem hluboce pobouřen tím, že tito zmetci (ruská smetánka – pozn. red.) tiše sedí se svými p*delemi namazanými drahými krémy. … Lidé mají plné právo pokládat tyhle otázky,“ reagoval Prigožin podle agentury Reuters.

Ruský generál Viktor Sobolev, který je členem ruského parlamentního výboru pro obranu, podle BBC kritikům na dálku odpověděl, že drony nad Moskvu pronikly proto, že jednoduše podletěly radary protiletecké obrany. Tu je proto podle něj třeba přenastavit, respektive investovat do jejího zlepšení.

Ruští radikálové už nejsou součástí ukrajinských sil, řekl Podoljak

Válka na Ukrajině

Putin: Uvidíme, co se s tím dá dělat

Ruský prezident Vladimir Putin na úterní útoky na Moskvu reagoval prohlášením, že se jedná o ukrajinskou provokaci, na kterou bude třeba recipročně reagovat. „Uvidíme, co s tím dělat,“ řekl podle agentury TASS.

Poslanec Maxim Ivanov úterní události označil za nejvážnější útok na Moskvu od druhé světové války.

Na začátku měsíce byla Moskva svědkem dronového útoku na kremelskou rezidenci ruského prezidenta a incidenty s drony jsou v poslední době hlášeny i z různých dalších míst Ruska. Ukrajina se k nim nehlásí.

List The New York Times (NYT) s odvoláním na americké činitele a na hodnocení amerických zpravodajských služeb minulý týden napsal, že útok na Kreml pravděpodobně zorganizovaly ukrajinské zvláštní vojenské nebo zpravodajské jednotky.

Při úterním útoku dronů na Moskvu nikdo nezahynul. Ruská média informovala jen o drobném poškození tří obytných domů.

Studená konfrontace. Lipavský nastínil budoucí vztahy s Ruskem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám