Hlavní obsah

Ruští radikálové už nejsou součástí ukrajinských sil, řekl Podoljak

Ruské protiputinovské skupiny Ruský dobrovolnický sbor a Legie Svoboda Rusku, které minulý týden vnikly do Bělgorodské oblasti, nejednají na rozkaz Kyjeva a nemají smlouvu s ukrajinskou zahraniční legií, řekl listu The Guardian poradce ukrajinského prezidenta Zelenského Mychajlo Podoljak.

Foto: Russian Volunteer Corps, Reuters

Příslušníci ruského dobrovolnického sboru před sovětským transportérem

Článek

Podoljak opakovaně tvrdil, že tyto skupiny při vniknutí do Bělgorodské oblasti nejednaly na rozkaz Kyjeva, i když je známo, že měly kontakty s ruskou vojenskou rozvědkou HUR.

Upřesnil status obou skupin, v nichž je i řada exponentů ultrapravice navázaných na neonacistickou scénu.

Listu Guardian sdělil, že kontrakty obou skupin s ukrajinskou zahraniční legií skončily a nebyly obnoveny. Nyní podle něj mají status „občanů Ruské federace dočasně pobývajících na území Ukrajiny“. Od kdy tomu tak je, ale nezveřejnil.

Z jeho slov plyne, že ukrajinské vedení o vpádu do Ruska, při němž byla obsazena vesnice Kozinka, věděla a nezasáhla proti němu.

„Hluboce sympatizuji s jakýmkoli protestním hnutím v Rusku. Jestliže je ale v Rusku autoritářský režim, jak můžeme předcházet jeho vlastním občanům, aby s tím něco dělali?“ ptal se Podoljak.

„Jak Ukrajina dál směřuje k osvobození svého území, tak vidíme více takových incidentů na území Ruské federace,“ dodal poradce.

Legie Svoboda Rusku zveřejnila video z vpádu do Bělgorodské oblasti

Válka na Ukrajině

Ruští legionáři se chlubí ukořistěným transportérem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám