Hlavní obsah

Studená konfrontace. Lipavský nastínil budoucí vztahy s Ruskem

– Bratislava

Ruský imperialismus je problém do budoucna a Evropská unie by měla být připravena na studenou konfrontaci s Ruskem, řekl v pondělí v Bratislavě během panelu mezinárodní konference Globsec český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Foto: Václav Šálek, ČTK

Třídenní mezinárodní konference Globsec v Bratislavě. Na snímku ministr zahraničních věcí České republiky Jan Lipavský

Článek

„Do budoucna není problémem jen (ruský prezident Vladimir) Putin, ale ruský imperialismus. Tahle země neví, kde končí a kde začíná. EU musí být připravena nikoli vyloženě na otevřený střet s Moskvou, ale na studenou konfrontaci s Ruskem, aby dokázala zastavovat ruský vliv,“ řekl Lipavský.

Šéf české diplomacie dodal, že některé obchodní vztahy s Ruskem budou možné, nejprve je ale třeba bránit Evropu před myšlenkou zlého ruského imperialismu.

„Rusko bude následující desetiletí představovat hrozbu pro Evropu. Musíme se tomu umět postavit. Mít patřičné obranné kapacity a bezpečnostní rámec,“ uvedl Lipavský.

Jeho výroku o desetileté hrozbě Moskvy vůči Evropě už si povšimla také ruská média. Informoval o tom například ruský zpravodajský server Gazeta.

Lipavský se v Bratislavě sešel se šéfy diplomacií Slovenska a Rakouska. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Wlachovský uvedl, že se s kolegy shodl na podpoře suverenity a územní celistvosti Ukrajiny. Z původně plánovaného jednání trojice ministrů těchto zemí s jejich španělským kolegou Josém Manuelem Albarasem nakonec sešlo. Alberes totiž do Bratislavy nedorazil.

Rusko bude muset platit Česku nájemné za desítky pozemků. I zpětně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám