Hlavní obsah

Hanba, jak mohou být v EU? Maďarský ministr vedle rozzářeného Lavrova pobouřil

Moskva/Budapešť/Brusel

Cesta maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa do Moskvy, kde pro svou zemi zařizoval větší dodávky plynu, se nesetkala s pochopením u části unijních politiků. Mluví o hanbě či podkopávání jednoty EU vůči Rusku, jež už pět měsíců útočí na sousední Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (vpravo) při setkání se svým maďarským protějškem

Článek

Hlavním cílem jednání šéfa maďarské diplomacie v Moskvě bylo vyjednat nové dodávky plynu z Ruska do Maďarska.

„Vláda se rozhodla v zájmu zajištění bezpečnosti dodávek energie v Maďarsku nakoupit dalších 700 milionů metrů krychlových zemního plynu navíc k množství, které už bylo stanoveno v dlouhodobých smlouvách,“ uvedla maďarská vládní strana FIDESZ.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov už ve čtvrtek předeslal, že Moskva žádost Maďarska o více plynu zváží, a zmínil, že se otevírá prostor pro širokou bilaterální spolupráci obou zemí.

Fotografie obou politiků, na které se Lavrov směje do kamery, sdílel na Twitteru německý europoslanec Daniel Freund. „Hanba,” napsal.

Kriticky se vyjádřil také předseda českého senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost Pavel Fischer. Podle něj nemůže Budapešť zůstat neutrální.

„Pokud si chce vybrat Moskvu, tak ať to řekne. A my to musíme respektovat,” napsal na Twitteru.

Své rozčilení neskrýval ani známý kritik maďarské vládní garnitury, bývalý belgický premiér a europoslanec Guy Verhofstadt.

„Maďarsko už aktivně podkopávalo jednotu EU a teď aktivně pomáhá Rusku! Nedemokratické vlády nemají u evropského stolu místo,” napsal.

Dodal, že je čas si položit otázku, zda by mělo být Maďarsko pod vedením Viktora Orbána i nadále členem Evropské unie.

„Nazývat válku 'velmi špatnou' a zároveň si potřásat rukou s válečným štváčem je pokrytecké a zabíjí to evropskou jednotu a solidaritu,” doplnil.

Opozice chce detaily

Opoziční strana Demokratická koalice (DK) expremiéra Ference Gyurcsánye žádá vládu Viktora Orbána (FIDESZ), aby zveřejnila smlouvu s Ruskou federací o dalších dodávkách plynu.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó se stal prvním ministrem zahraničí ze zemí EU, jenž přijel do Moskvy po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Maďarský ministr žádá v Moskvě o víc plynu. Rýsuje se široká spolupráce, zní z Ruska

Evropa

„Vláda chce nové dodávky plynu financovat z úvěru ve výši 736 miliard forintů (45 miliard korun - pozn. red.). Celou tuto částku vlastně odevzdá přímo Moskvě,“ poznamenal k tomu mluvčí DK Balázs Barkóczi.

Opoziční strana v této souvislosti upozornila, že premiér Viktor Orbán kdysi sliboval, že Moskva bude dodávat Maďarsko plyn za výhodnější cenu než ostatním členským státům EU. „Podle nové smlouvy budeme platit za plyn stejně jako ostatní členské země unie,“ dodal mluvčí opoziční strany.

Aby do určité míry vyvážila návštěvu ministra v Moskvě, vyslala Budapešť ve středu na Ukrajinu Levente Magyara, náměstka šéfa diplomacie. Magyar v Kyjevě přislíbil, že Maďarsko postaví ve zničené ukrajinské Buči školu, nemocnici a poštu.

„Tímto krokem chceme přispět k tomu, aby se život v Buči vrátil do normálu,“ uvedl Magyar. Podle Magyara tím Budapešť vyjadřuje solidaritu, podporu a sympatie ukrajinskému lidu.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby člen české vlády nyní vyrazil na jednání do Moskvy?
Ano
63,3 %
Ne
36,7 %
Celkem hlasovalo 19781 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám