Hlavní obsah

Rusko těžce shání kupce pro svou ropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Momentálně sice Rusko inkasuje miliardové příjmy za vývoz ropy, seznam zemí, kam ji může prodávat, se ale tenčí. Potenciální zákaz dovozu na evropský trh však odběratelé v Asii v čele s Čínou a Indií plně nenahradí. Zprávu přinesl server Business Insider.

Foto: Yuri Maltsev, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Evropská unie je největším importérem ruské ropy Ural. Podle dat Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v loňském roce činil vývoz ruské ropy do EU průměrně 2,2 milionu barelů denně.

Pokud by se tedy zástupci EU v rámci nového balíku sankcí dohodli na embargu pro dovoz ruské ropy, znamenalo by to pro Rusko významný výpadek v odběratelském řetězci.

Ruské ropě se ale začali někteří obchodníci vyhýbat ještě předtím, než se v Bruselu začalo jednat o zákazu jejího dovozu, a třeba USA dovoz ruské ropy už zakázaly.

Aby tak Rusko svou rázem nechtěnou ropu udalo jinam, nabízelo ji se slevou, čehož využila zejména Indie. Ta od začátku války na Ukrajině odkoupila od Ruska minimálně 40 milionů barelů ropy – to se ovšem stále rovná jen 450 tisícům barelů denně, podotkl Business Insider.

Ve větším množství začala od Ruska odebírat ropu Čína. Její obchodníci dovážejí po moři asi milion barelů denně. V zemi ovšem nadále platí rozsáhlé uzávěry kvůli šíření koronaviru, což poptávku po energiích ztěžuje.

Na moři se hromadí miliony barelů s ruskou ropou

Ekonomika

Podle analytika americké společnosti Rapidan Energy Group Fernanda Ferreiry ale ani návrat poptávky na běžnou úroveň Rusku nepomůže, neboť Čína a Indie společně nepokryjí to, co by Rusko v případě embarga EU ztratilo.

Krátkodobým řešením tak je vstup na nové trhy. „Budou se snažit najít nové kupce. Velkou část své zákaznické základny přesunuli z Evropy do Asie a všechna dosavadní narušení se jim podařilo kompenzovat prodejem větších objemů do Indie a Číny,“ řekl pro Business Insider Ferreira.

Konkurence je ve výhodě

Problémem ale je, že na Středním východě vyrábí ropu podobné jakosti jako Rusko také několik dalších zemí. Ty navíc mají na asijském trhu konkurenční výhodu toho, že už mají kontrakty nasmlouvané.

Například Indie má dlouhodobě uzavřené obchodní dohody a strategická partnerství se zeměmi Perského zálivu, a ty bude chtít udržovat i nadále.

„To představuje omezení pro to, kolik ropy budou odebírat z Ruska,“ podotkl Ferreira.

Těžba ropy v Rusku v dubnu klesla o devět procent

Ekonomika

Podle něj jsou dalšími možnostmi Ruska buď omezení produkce, nebo rozšíření kapacit pro skladování ropy.

„Z dlouhodobého hlediska neexistuje mnoho udržitelných řešení kromě hledání nových kupců, s čímž ale mají problémy. Nejlepším scénářem tak je, že Indie, Čína a další země navýší kapacity pro dovoz a absorbují všechny volné ruské barely,“ řekl Ferreira s tím, že v takovém případě by to pro Rusko neznamenalo narušení dodávek, ale jen jejich relokaci.

„Nejhorším scénářem by podle mě bylo, že se čínská poptávka sice zotaví, ale zároveň uvidíme rostoucí tlak na dovoz z Ruska,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám