Hlavní obsah

Manželky ruských vojáků jsou stále víc slyšet: Pusťte naše muže domů, udělali vše, co mohli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále početnější hnutí ruských žen požaduje návrat svých manželů, synů a bratrů z fronty, kteří byli mobilizováni po nařízení ruského prezidenta Vladimira Putina pro boj na Ukrajině. Podle žen totiž muži nemají ve službě dostatek přestávek, kvůli čemuž se nevidí se svými manželkami a dětmi. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják při cvičení v Krasnodarské oblasti

Článek

„Chceme, aby naši muži byli demobilizováni a mohli se vrátit domů, protože si myslíme, že za více než rok udělali už vše, co mohli,“ řekla agentuře Reuters 34letá Andrejevová, která si nepřála uvést své křestní jméno.

„Pro mě je to nejen boj o to, aby moje dcera měla otce, ale také boj o mé manželství,“ dodala.

Máme jedno procento obyvatelstva, které na sebe bere celou tíhu SVO na frontě, zatímco zbylých 99 procent se připravuje na Nový rok a baví se
Andrejevová

Andrejevová je členkou hnutí ruských žen, které v minulosti sepsalo petici za návrat jejich mužů. Ta ale nepřinesla téměř žádnou odezvu a ruské ministerstvo obrany podle ní s ženami „téměř nejedná“.

Rebelie v Rusku: Manželky mobilizovaných už si neberou servítky, vytočilo je vykoupení kanibala

Evropa

Zpočátku však hnutí slibovalo věrnost tomu, co Kreml nazývá „zvláštní vojenskou operací“ (SVO). Nedostatečná reakce ruských úřadů ovšem přesvědčila řadu žen, aby se kvůli svým požadavkům přestaly chovat jako „hodné holčičky“. U mnoha z nich se navíc změnilo vnímání konfliktu, uvedla 34letá žena.

„Náš postoj na začátku konfliktu byl následující: Ano, chápeme, proč je to (mobilizace) potřeba, podporujeme to, zaujaly jsme poměrně loajální postoj,“ uvedla. „Ale teď se postoje, včetně mého, mění, protože vidíme, jak se s námi zachází a jak se zachází s našimi manžely,“ dodala.

Pracujete se Západem!

Ženy svůj požadavek na návrat svých mužů chtěly projevit v plánovaných protestech, nezískaly ale souhlas úřadů k jejich realizaci. Byly navíc obviněny z toho, že jsou podporovány disidenty a opozičními stranami se sídlem na Západě, což jsou podle Andrejevové „nepodložené pomluvy“.

Andrejevová ovšem není jediná žena, která se hlasitě vyslovila proti zapojení svého muže ve válce na Ukrajině. Další dvě v listopadu zasypaly ruského zákonodárce Vitalije Milonova „neomalenými“ otázkami ohledně návratu jejich mužů a přerušovaly jeho pokusy smést dotazy frázemi o vlastenectví.

„Všichni jsme tady Rusové,“ skočila Milonovovi do řeči jedna z žen. „Kdy budou mobilizovaní vyměněni?“ zeptala se s referencí na to, s jak malou frekvencí dochází na frontě k rotaci vojáků.

„Samozřejmě, že k tomu dojde (k rotaci). Budeme vítězové,“ odpověděl Milonov. „Ale to už jsme všechno slyšely,“ kontrovala mu další žena.

Pro Andrejevovou a další manželky, matky a sestry je nerovnost břemene války důležitým tématem. Upozorňují, že zatímco v opulentních restauracích v Moskvě se bude o novoročních svátcích podávat dobré víno a lanýže, někteří muži mrznou v zákopech na frontě.

„Máme jedno procento obyvatelstva, které na sebe bere celou tíhu SVO na frontě, zatímco zbylých 99 procent se připravuje na Nový rok a baví se,“ postěžovala si Andrejevová.

Do zákopů posílají i raněné. Příbuzní ruských vojáků si stěžují na podmínky u Avdijivky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám