Hlavní obsah

Až přijde zlo za vámi, nikdo vás neochrání, vzkázal Zelenskyj Rusům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patrně na šest desítek mrtvých se může vyšplhat bilance sobotního ruského útoku na obytný dům ve východoukrajinském městě Dnipro. Úřady zatím potvrdily 35 mrtvých, ale více než tři desítky dalších lidí se pohřešují. Ve večerním projevu se šéf státu rusky obrátil na Rusy, aby jim vyčetl „zbabělé mlčení“, které se jim může vymstít.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Chci říci všem (lidem) v Rusku a z Ruska, kteří ani teď nedokázali pronést ani pár slov odsouzení tohoto teroru, ačkoliv vše perfektně vidí a vědí. Vaše zbabělé mlčení, pokus přečkat to, co se děje, skončí jen tím, že jednou si tito teroristé přijdou i pro vás. Zlo je velice citlivé vůči zbabělosti, zlo si navždy zapamatuje ty, kdo se ho bojí a pokoušejí se ho usmlouvat. Až jednou přijde za vámi, nebude nikdo, kdo by vás ochránil,“ varoval.

Na seznamu zabitých bylo v době Zelenského projevu minimálně jedno dítě, a to 15letá dívka. „Jsou zprávy, že se dvě děti staly sirotky,“ řekl prezident a dodal, že neznámý zůstává osud více než 30 lidí, kteří mohli být v domě, když jej zasáhla ruská raketa.

Bělorusko zahájilo společné manévry s Ruskem

Evropa

Ukrajina rozšíří svůj sankční seznam vůči Rusku o téměř dvě stovky lidí, které podle Zelenského napomáhají ruskému teroru.

„Z teroru se budou zodpovídat všichni: jak ti, kdo zabíjejí, tak ti, kdo pomáhají zabíjet,“ zdůraznil a poděkoval ukrajinským bojovníkům, kteří podnikají hrdinné mise a drží pozice na frontě. „Každý den ukrajinského odolávání na Donbasu a každý úspěch naší obrany jsou zásadními úspěchy pro ochranu celého našeho státu,“ řekl Zelenskyj.

Počet obětí se zvýšil

Počet obětí ruského raketového útoku na obytný dům v Dnipru už vzrostl v pondělí ráno na 35. Osud dalších 35 lidí zůstává nejasný.

„Záchranáři v noci vyprostili zpod trosek mnohopodlažního domu zničeného ruskou raketou ještě několik mrtvých,“ uvedl šéf místní oblastní správy Valentyn Rezničenko. Zachránit se podle něho podařilo 39 lidí, 75 osob utrpělo ranění, mezi nimi 14 dětí. Ráno narostl i počet mrtvých dětí na dvě.

Ruská střela zasáhla devítipodlažní dům se 16 vchody, ve kterém žilo na 1700 lidí. Útok zcela zničil 72 bytů a dalších 230 poškodil. Moskva se k zásahu obytného domu v Dnipru, ležícím 400 kilometrů na jihovýchod od Kyjeva, oficiálně nevyjádřila. Podle ruského ministerstva obrany byly při sobotní vlně útoků na Ukrajinu zasaženy všechny plánované cíle.

Šéf NATO: Putin chyboval, Ukrajina dostane víc těžkých zbraní. Už brzo

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám