Hlavní obsah

Šéf NATO: Putin chyboval, Ukrajina dostane víc těžkých zbraní. Už brzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro nedělní vydání německého deníku Handelsblatt přislíbil Ukrajině, že může ve velmi blízké budoucnosti očekávat další dodávky těžkých zbraní od západních zemí. Kyjev naléhá zejména na poskytnutí tanků, k čemuž se západní spojenci dosud stavěli váhavě z obavy z reakce Ruska.

Foto: Ntb, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Nedávné přísliby těžkého zbraňového vybavení jsou důležité. A já očekávám další v blízké budoucnosti,“ řekl Stoltenberg. Slova pronesl v době, kdy se chystá setkání představitelů zemí pomáhajících Ukrajině, které se má uskutečnit 20. ledna na základně v německém Ramsteinu.

„Jsme v rozhodující fázi války,“ prohlásil šéf Severoatlantické aliance. „Proto je nutné, abychom poskytli Ukrajině zbraně, které potřebuje, aby zvítězila,“ dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin se podle něj dopustil chyby, když napadl Ukrajinu. „Přecenil kvalitu svých ozbrojených sil. Sledujeme jejich přešlapy, nedostatek morálky, potíže s velením, bídné vybavení,“ vyjádřil se Stoltenberg na adresu Rusů. Ti podle něj na druhou stranu předvedli, že jsou „připraveni pro dosažení svých cílů utrpět těžké ztráty“.

Putin: Na Ukrajině to jde podle plánu

Zahraniční

Zkraje roku se Francie zavázala poskytnout lehká obrněná průzkumná vozidla AMX-10 RC vyzbrojená kanónem ráže 105 mm. Tato šestikolová vozidla bývají označována i jako stíhač tanků či nepřesně jako lehký tank.

Německo poskytne Ukrajině zhruba 40 bojových vozidel pěchoty Marder a baterii protivzdušné ochrany Patriot.

USA předají ukrajinské armádě pásová vozidla Bradley s výkonným kanónem, která používá americká armáda pro přepravu vojáků na bojišti od poloviny 80. let. Jsou lehčí a obratnější než tank. Přestože vozidla Bradley ještě na Ukrajinu nedorazila, mluvčí ruské armády Igor Konašenkov už hrdě oznámil jejich zničení.

Ukrajinci od Američanů obdrží také 100 obrněných transportérů M113, 55 vozidel s ochranou proti minám MRAP, 138 terénních vozů Humvee, 500 protitankových střel, munici pro systémy HIMARS či protivzdušnou obranu.

Čeká se na Německo

Tlak Kyjeva, který v současnosti čelí jak náporu ruských žoldnéřů z Wagnerovy skupiny na Donbasu, tak pokračujícím ruským raketovým útokům na civilní cíle, nicméně roste.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, jehož vyjádření citují ukrajinská média, uvedl, že kromě Polska a Finska další tři země neveřejně vyjádřily ochotu poskytnout Ukrajině tanky Leopard 2, pokud k tomu přivolí Německo, kde se tyto tanky vyrábějí. Rozhodnutí má padnout příští týden. Kuleba doufá, že Ukrajina od západních partnerů obdrží dost tanků, aby to stačilo na vytvoření tankové brigády. To by podle agentury Unian teoreticky vyžadovalo přinejmenším 93 tanků ve třech praporech po 31 kusech.

Britský premiér Rishi Sunak zase v sobotním telefonickém rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským potvrdil záměr dodat Ukrajině moderní tanky Challenger 2.

Británie dodá Ukrajině tanky Challenger 2. Správný signál, uvedl Zelenskyj

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám