Hlavní obsah

Američané dodají Ukrajině modernější verzi tanků Abrams

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy plánují dodat Ukrajině tanky Abrams ve verzi M1A2, píše ukrajinský server eurointegration.com s odkazem na Sabrinu Singhovou, mluvčí Pentagonu. Kdy je bude mít ukrajinská armáda k dispozici, mluvčí nesdělila. Podle ní „to není o týdnech, ale o měsících“.

Foto: Profimedia.cz

Tank Abrams M1A2

Článek

„V současné době pracujeme na detailech. Snažíme se získat nové verze tanků prostřednictvím USAI (Ukraine Security Assistance Initiative) … To zahrnuje spolupráci s průmyslem a uzavírání smluv a částečně i nákup nových tanků,“ řekla Singhová.

Spojené státy se k myšlence nasazení tanků Abrams, které jsou náročné na údržbu, stavěly zprvu chladně. Musely ale změnit taktiku, aby přesvědčily Německo, aby na Ukrajinu poslalo své snadněji použitelné tanky Leopard 2, napsala agentura Reuters.

Zatím také nebylo určeno, kde se budou Ukrajinci na tancích cvičit. „Pokud jde o to, jak brzy to bude, nemohu vám dát konkrétní informace. Snažíme se organizovat školení, ale v tuto chvíli nedokážu říct, kde a kdy se to stane, prostě tyto informace nemám,“ řekla.

M1A2 Abrams má oproti původní verzi M1A1 vyspělejší nejen optiku, ale také řídicí systém , který umožňuje přesnější zaměřování a má samostatný termokamerový snímač pro velitele posádky. Tím se usnadňuje nezávisle určit cíle za jakéhokoli počasí a podmínek na bojišti.

Foto: General Dynamics

Tank M1A2SEPv3 Abrams

Verze tanku M1A2 také obsahuje digitalizované kontrolní mechanismy, které umožňují strojům nepřetržitě a automaticky vyměňovat informace, rychle sledovat polohu vozidel, identifikovat nepřátelské pozice a zpracovávat požadavky dělostřelectva.

Nejde ale o nejmodernější variantu M1A2 SEP V3, občas označovanou jako M1A2C. Ta má ještě lepší pancéřování, lepší ochranu proti minám a ještě vylepšenou elekroniku a komunikačními prostředky. Právě tuto verzi si kupuje Polsko.

Americký prezident Joe Biden ve středu potvrdil svůj záměr dodat Ukrajině 31 tanků M1 Abrams, což se rovná jednomu ukrajinskému praporu. Dodání tanků má podle Bidena Ukrajině pomoci se „bránit a chránit své území, není to útočnou hrozbou pro Rusko“.

Rusko vyslalo nad Ukrajinu po íránských dronech střely s plochou dráhou letu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám