Hlavní obsah

Akcie na moskevské burze posilují, daří se Gazpromu či Lukoilu

Moskevská burza ve čtvrtek po měsíci v omezeném režimu obnovila obchodování s akciemi, většina titulů po zahájení výrazně zpevnila. Počáteční růst hlavního indexu o více než deset procent se ale později zmírnil, odpoledne už zisky byly zhruba poloviční.

Článek

Pravidla obchodování jsou nyní omezena, ministerstvo financí na trhu intervenuje a některé transakce zatím nelze provádět. Burza byla zavřená od invaze ruských vojsk na Ukrajinu, kdy trh zažil strmý pád.

Hlavní akciový index MOEX v úvodu vykazoval růst o více než deset procent. Zkrácené obchodování ale uzavřel vyšší o 4,37 procenta na hodnotě 2578,51 bodu. Index RTS, v němž jsou zastoupeny stejné tituly, jen se jejich ceny vyjadřují v dolarech, vzhledem k předchozímu propadu rublu odepsal přesně devět procent na 852,64 bodu. Ranní ztráty se pohybovaly kolem čtyř procent.

Provozovatel burzy uvedl, že zpočátku bude obchodování časově omezené, konkrétně na dobu od 07:50 do 12:00 SEČ, a že nedovolí spekulace na pokles cen, takzvaný short-selling, kdy investor prodává cenný papír, který si vypůjčil od třetí strany, přičemž v budoucnu očekává zpětný nákup za nižší cenu. Obchoduje se přibližně s 30 tituly.

Ruská burza padá

Ekonomika

Výrazné zisky si hned v úvodu obchodování připisovaly energetické tituly, které těžily z růstu ceny ropy. Plynárenský gigant Gazprom přidával zhruba 20 procent, dvouciferné zisky měly také akcie firem Lukoil a Rosněfť. Část zisků ale později odevzdaly.

Ruská vláda 1. března oznámila, že použije až jeden bilion rublů (230 miliard Kč) ze svého státního investičního fondu na nákup ruských akcií. Není ale jasné, zda vláda už tyto peníze využila, poznamenala agentura Reuters. Ministerstvo financí se k tomu blíže nevyjádřilo.

Rubl posiluje

Dál zpevňuje i ruský rubl, který už ve středu posílilo oznámení prezidenta Vladimira Putina, že Moskva napříště za dodávky plynu do Evropy nebude přijímat platby v eurech ani dolarech, ale v ruské měně.

Dolar krátce po 13:00 SEČ přidával asi 2,6 procenta na 97,75 rublu. Zůstává tak výrazně dražší než v čase před takzvanou zvláštní vojenskou operací, jak Rusko nazývá vojenský útok na Ukrajinu zahájený 24. února. Před tímto datem stál dolar i méně než 80 rublů, krátce po invazi ale stál i více než 130 rublů.

Moskevská burza se opatrně otevírá, s akciemi ruských firem se ale neobchoduje

Ekonomika

Aeroflot mohutně odepisoval

Nárůst o více než 20 procent vykazovaly zpočátku rovněž akcie společnosti Norilsk Nickel, která se zabývá těžbou niklu a palladia. Navzdory západním sankcím zaměřeným na ruské banky nejprve posílily také akcie VTB a Sberbank, zisky ale až do konce neudržely.

Vzhledem k tomu, že většina evropského vzdušného prostoru je pro ruská letadla stále uzavřena, prudce klesly akcie ruského leteckého dopravce Aeroflot. Odepsaly více než 16 procent.

Londýnská burza musela pozastavit obchod s niklem. Rekordně zdražuje i hliník

Ekonomika

Obchodování na burze bylo v únoru zastaveno, protože ceny akcií v reakci na invazi spadly o 50 procent i více. Tento týden se částečně obnovilo obchodování s dluhopisy, centrální banka ale na trhu intervenovala, aby zabránila cenovému kolapsu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám