Hlavní obsah

Londýnská burza musela pozastavit obchod s niklem. Rekordně zdražuje i hliník

Hliník a nikl, dva nezbytné kovy pro průmysl, stavebnictví a elektroniku, prudce zdražují. Rekordně roste i cena zlata.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Hliníkové tyče (ilustrační foto)

Článek

Hliník, který hojně exportuje Rusko, zdražil nejvíce za 30 let už letos v únoru a pokračuje v setrvalém růstu. Ještě loni se tuna prodávala za zhruba 2100 dolarů, předevčírem už překročila hranici 4000 dolarů (94 600 Kč).

Hliník je třeba při výrobě automobilů, na stavební konstrukce, okna, dveře nebo na nápojové plechovky.

Rekordně zdražuje i nikl. V pondělí podražil hned o 90 procent a včera se během obchodování v Asii prodával až o 111 procent dráž, takže cena převýšila 100 tisíc dolarů (2,4 milionu Kč) za tunu. Ještě v lednu přitom stála tuna 20 tisíc dolarů.

Londýnská burza kovů proto včera kvůli enormnímu cenovému skoku pozastavila obchodování s niklem. Investoři, kteří kov prodali, se ho totiž snažili zase nakoupit zpátky.

Cena zlata přesáhla 2000 dolarů, na maximu je palladium

Ekonomika

Nikl je potřebný pro výrobu nerezové oceli a pro nikl-metal hydridové baterie, které jsou využívány v mobilních telefonech, kamerách, počítačích a dalších elektronických zařízeních.

„Rusko pokrývá bezmála 30 procent celosvětového vývozu surového niklu a 17 procent produkce špičkového niklu. Válka vytváří riziko, že ruské dodávky budou nedostupné. Zásoby niklu na světových burzách jsou nízké,“ shrnul portál kurzy.cz.

Podle pojišťovny Coface patří Rusko mezi pět největších producentů oceli, niklu a hliníku.

Podle analytiků lze tak očekávat i razantní zdražení zejména autobaterií.

Žádané zlato

Cena zlata se pohybuje okolo 2000 dolarů za troyskou unci, v pondělí tuto hranici i překonala. Přitom loni na konci března činila cena 1708 dolarů za unci.

„Jakákoliv globální nejistota přidává zlatu a stříbru na ceně. Tak to je vždy. Už začátek invaze zvedl cenu zlata o 6,5 procenta. Podobné to bylo u pandemie. Zatímco v březnu 2020 šlo koupit zlatý uncový slitek od 39 tisíc korun, tak následně cena vzrostla ke 47 tisícům,“ připomněl investor Vladimír Brůna.

Bezpečný přístav v době krize. Zlato se blíží devítiměsíčnímu maximu

Ekonomika

„V úterý překonalo zlato na spotovém trhu hranici 47 900 korun za troyskou unci, což je doposud nejvyšší historická cena žlutého kovu, které kdy bylo v české měně dosaženo,“ shrnul šéf společnosti Finod Martin Kočica.

Podle něho střadatelé hledají, kam bezpečně zaparkovat úspory. „Aktuální ceny ale otvírají také příležitost dobrého prodeje. Pokud někdo plánoval v poslední době prodej svého zlata, utrží o dvě až tři desítky procent více než před pár měsíci,“ dodal Kočica.

Někteří investoři podle něho část zlatých rezerv nyní prodávají a přelévají je do pozemků.

Reklama

Výběr článků

Načítám