Hlavní obsah

Moskevská burza se opatrně otevírá, s akciemi ruských firem se ale neobchoduje

Alex Švamberk, Právo, Novinky, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Moskevská burza se v pondělí poprvé od začátku války otevřela. Obchodování se však obnovuje pomalu, plyne ze scénáře zveřejněného televizí RBK. S akciemi se zatím neobchoduje, obnovuje se jen obchodování se státními dluhopisy. Až podle toho, jak dopadne obchodování s dluhopisy, se obnoví obchodování s akciemi ruských společností kotovaných na moskevské burze.

Foto: Profimedia.cz

Moskevská burza

Článek

Od 10 do 11 hodin místního času (8:00 - 9:00 SEČ) se transakce prováděly jen jako omezené, tzv. diskrétní aukce. Během této doby se přijímaly nabídky, jež se pak mají vypořádat.

Ceny nejsou volné, je jich stanoveno několik a z nich si lze vybírat. Nakupující si jednu vybere a doufá, že za tuto cenu bude moci nakoupit, že dluhopisy nevykoupili lidé, kteří si vybrali, že zaplatí vyšší z nabízených cen. Tento způsob se používá v době, kdy se čekají velké pohyby cen, v tomto případě propad, aby nedošlo k velkým výprodejům.

Až od 13 do 17 hodin moskevského času má být možné obchodovat se státními dluhopisy i v běžném režimu, ale bez možnosti krátkodobých nákupů.

Rusko splatilo úroky a vyhnulo se platební neschopnosti

Válka na Ukrajině

Od 10 až do 19 hodin se budou provádět transakce na valutovém trhu a na trhu s drahými kovy. Obchodovat půjde i s deriváty a s ETF fondem SPDR S 500 Trust. Fungovat má i realitní index DomKlik.

Od 14:30 by se mělo obchodovat i s akciemi velkých společností, jako jsou Apple, Microsoft, Meta, Moderna Tesla, Visa nebo Amazon, Boeing, Baidu a Qualcomm. Od 16 hodin pak s cennými papíry dalších 1637 mezinárodních společností, uvádí RBK.

Nikdo nechce chytit padající nůž. Rubl čeká v pondělí velký pád

Válka na Ukrajině

Tvrdé dopady uzavření burzy

Burza se uzavřela na konci února, aby se zabránilo zhroucení trhu v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a následně zavedenými sankcemi. Během té doby vzrostla v Rusku základní úroková sazba z 9,5 na 20 procent.

Centrální banka, která podle pátečního sdělení serveru Moscow Times odkupuje státní dluhopisy, aby udržela trh, zřejmě utrpí ztráty, uvedl server BFM.ru. Upozornil, že vzhledem k vývoji na trzích mohou být investoři ve velkých problémech, kdy sami klienti budou dlužit brokerům.

Nic než katastrofa. Ruské akcie i rubl se dál řítí ke dnu

Ekonomika

Centrální banka podle něj také dočasně povolila na moskevské burze obchodovat lidem, kteří v Rusku nebydlí a pocházejí z nikoli přátelských zemí. Na jejich roveň budou postaveni i ruští klienti dceřiných společností ruských brokerů, které jsou v zahraničí.

Od 1. dubna budou dostupné i bezhotovostní mezistátní platby.

Západní experti nepředpokládají, že by otevření moskevské burzy mělo vyvolat další velké otřesy na mezinárodním trhu, uvedl pro stanici Fox News Anthony Kim z nadace Heritage. Zdůraznil, že Rusko splatilo výnosy v z dluhopisů, což by mělo vést k hladšímu zvládnutí situace, ale dodal, že na ruský trh bude dopad značný. Zmínil, že větší dopad mají sankce. Ruský trh jimi bude silně ovlivněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám