Hlavní obsah

Aeroflot ruší všechny lety do zahraničí. Bojí se zabavování pronajatých letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská federální agentura pro leteckou dopravu Rosaviacija v sobotu doporučila všem ruským leteckým společnostem, které si pronajímají stroje od zahraničních firem, aby od neděle pozastavily lety mimo Rusko a od 8. března i ze zahraničí do Ruska. Kvůli sankcím podle ní hrozí zabavování letadel v cizích zemích.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo ruského Aeroflotu

Článek

Podle ruské státní agentury TASS oznámila už společnost Aeroflot, že od stejného data ruší všechny lety do zahraničí s jedinou výjimkou – Běloruska, jehož autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko invazi na Ukrajinu podporuje.

Aerolinky v Rusku provozují celkem 980 dopravních letadel, z nichž hned 777 je na leasing. Z toho 515 letadel s celkovou hodnotou kolem 10 miliard dolarů (zhruba 228,9 miliardy korun) je propůjčených od zahraničních firem, uvedla analytická společnosti Cirium. Evropským firmám patří zhruba polovina těchto letadel.

Rusko nesmí používat více než polovinu svých dopravních letadel. Má je na leasing

Ekonomika

Například největší světová leasingová společnost letadel AerCap se sídlem v Irsku propůjčila stroje ruským společnostem, jako jsou Aeroflot, S7 Airlines, Rossiya, Azur Air nebo Ural Airlines. Odhadovaná hodnota pronajatých letadel je podle letecké poradenské společnosti ACC Aviation 2,5 miliardy dolarů (zhruba 57,1 miliardy korun)

Další velká leasingová firma SMBC Aviation Capital má pak v Rusku flotilu v hodnotě 1,3 miliardy dolarů (zhruba 29,8 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám