Článek
Prý je to totiž vitamin K, který má vliv na jejich dlouhověkost a vitalitu. Objevte jeho účinky i vy a zjistěte, které potraviny jsou nejlepším zdrojem vitaminu K2 a jak jej dodat vašemu tělu ve správném množství.
Víte, že K je první vitamin s Nobelovou cenou?
„Neznámý“ supervitamin K je pravděpodobně jedním z nejlépe zdokumentovaných vitaminů. Pro naše tělo je tak důležitý, že jeho objevitel dánský vědec Henrik Dam získal v roce 1943 Nobelovu cenu. Objevil ho téměř před 80 lety při zkoumání krevní sraženiny.

Vitamín K objevil Henrik Dam a nazval ho „koagulační vitamin“, proto ono K
Proč je vitamin K pro lidský organismus tak důležitý?
S narůstajícím věkem ubývá v kostech vápník a hustota kostí se snižuje. Děje se tak od 30 let věku. Pokud tělu dodáváte dostatek vápníku, například formou potravinových doplňků, ale zároveň chybí vitamin K, je téměř nemožné dosáhnout požadovaného výsledku a podpořit své kosti. Vitamin K funguje pro vápník jako GPS navigace a nasměruje ho do kostí. Jedině tak může dojít k účinnému a efektivnímu využití vápníku. Vitamin K brání ukládání vápníku v krevních cévách a ledvinách.
Vitamin K tedy pomáhá vápníku najít místo, kde je jeho využití nejefektivnější – kosti. Díky tomu se vápník neukládá na nežádoucích místech, jako jsou například cévy.
K + D + vápník = elixír pro kosti
Příjem vitaminu K je velmi důležitý při užívání doplňků stravy s vápníkem a vitaminem D. Vitaminy K i D totiž napomáhají vstřebávání vápníku, a společné užívání tedy nabízí výrazně větší účinek. Nejlepším řešením jsou proto potravinové doplňky s přesně odměřenou dávkou K a D.
Víte, jak se projevuje nedostatek vitaminu K?
Ve stravě západní společnosti je vitaminu K nedostatek, který se projevuje:
- bolestí hlavy,
- bolestí kloubů, svalů a zad,
- kornatěním cév následkem špatného LDL cholesterolu.

Jednoduchá poučka říká, abychom si zapamatovali K2 jako Kosti a Krev
Zdroje vitaminu K: Ve kterých potravinách ho najdete?
Pokud byste chtěli vitamin K přijímat z potravy, museli byste sníst denně například 6,5 kilogramu hovězího masa, vypít 10 litrů mléka nebo konzumovat výtažek z japonských sójových bobů nattó. Nejsnazší a nejlevnější varianta, jak do těla potřebný vitamin dopravit pravidelně, je ve formě potravinových doplňků, například od norského výrobce Naturamed.
Nattó – elixír pro kosti
Nattó je tradiční japonský fermentovaný pokrm, který vzniká fermentací kulturou Bacillus subtilis natto, a tak má velmi charakteristickou chuť i vůni.
- V jedné lžičce je 180–200 µg vitaminu K, což je dávka, která by měla pokrýt vaši denní potřebu.
- Tato potravina je velmi oblíbená v Japonsku a má velkou zásluhu na tom, že tamní ženy mají velmi silné kosti a netrpí tolik kornatěním tepen ani v pozdním věku.

Japonské ženy, které konzumují tradiční pokrm nattó, mají opravdu silné kosti
V jakých potravinách se vyskytuje vitamin K?
Potravina | Obsah vitaminu K (µg) na 100 g |
---|---|
Nattó | 108,9 |
Sýr Pecorino | 93,7 |
Ementál | 43,3 |
Sýr Raclette | 32,3 |
Žloutek | 30 |
Sýr Brie | 12,5 |
Kuřecí maso | 10,1 |
Kysané zelí | 5,5 |
Vepřové maso | 1,4 |
Jaké nereálné množství potravin byste museli zkonzumovat, abyste tělu dopřáli to, co nabízí jedna tobolka vitaminu K?

Jedna kapsle vitamínu K2 Complex odpovídá 13 vaječným žloutkům
Na trhu existuje jeden z doplňků stravy, a to Vitamín K2 Complex, který představuje doporučenou denní dávku – 75 μg vitaminu K a 5 μg vitaminu D.
6 důvodů, proč zvolit Vitamín K2 Complex:
- zdravé kosti,
- zdravé zuby a krásný úsměv,
- vitamin K pomáhá správné srážlivosti krve,
- silný imunitní systém,
- zdravé svaly a srdce = aktivní život,
- absorpce a využití vápníku.

Vitamin K2 Complex má zdokumentovaný trojitý efekt na váš organismus
Vyzkoušejte zdarma!
Pokud si přejete takový produkt vyzkoušet, můžete. Norský doplněk stravy Vitamín K2 Complex si můžete vyzkoušet na měsíc zdarma.
Obsahuje:
- Vitaminy K1 i K2
- Vitaminy B1 a D3