Hlavní obsah

Špína i bezdomovci. New York má do romantické pohádky daleko, říká Češka žijící na Manhattanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jednou z nejlidnatějších metropolí světa a vešli by se do něj takřka všichni obyvatelé České republiky. New York má pověst města, které nikdy nespí, turisty přitahuje zejména ikonickými výškovými budovami či sochou Svobody. Návštěvníci však pro růžové brýle často přehlížejí realitu, tedy špínu, bezdomovce i diskutabilní bezpečnostní situaci. Tak to alespoň vidí Češka Lenka White, která žije šestým rokem na Manhattanu. O své postřehy se podělila v podcastu Slepá mapa.

Slepá mapa – New YorkVideo: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jak si Češka zvykne v jednom z nejlidnatějších měst světa?
  • Jsou v New Yorku nekonečné pracovní příležitosti?
  • Jaká jsou v New Yorku pravidla randění?
  • Jak je to s bezpečností?
  • Kam vyrazit vyjma sochy Svobody?

White se do Spojených států přistěhovala se svým americkým manželem, s nímž se poznala v Londýně. New York popisuje jako město nekonečných pracovních příležitostí, což je podle rodilé Češky také jeho hlavní předností. Honbě za kariérou ale množství lidí obětuje prakticky veškerý svůj čas, na osobní život jim pak už nezbývá příliš času.

„Amerika působí tak, že v ní máte spoustu příležitostí, život je super a máte svobodu. A opravdu, pokud jste génius nebo máte skvělé schopnosti a něco vám jde, tak si vás někdo všimne, protože na vás půjdou vydělat peníze. Člověk může růst,“ tvrdí White. „Systém je ale nastavený tak, že neustále někam pospícháte,“ dodává Češka s tím, že v New Yorku je navíc ohromná konkurence, obzvlášť ve financích, právu, médiích či módním průmyslu.

Když Newyorčané nepracují, tráví čas takzvaným networkingem, tedy navazováním nových kontaktů na různých společenských akcích. Těch může člověk během týdne obrazit až několik. „Neznamená to, že někam přijdete, sedíte a zlijete se,“ usmívá se Češka.

Foto: Richard Wágner, Novinky

Češka Lenka White žije už šestým rokem na Manhattanu

Na skutečné koníčky podle White ale mnoho prostoru nezbývá. Odráží se to podle ní i na navazování vztahů, kdy je paradoxně velmi složité mezi miliony lidí najít ten správný protějšek. Sama zkušenost s randěním sice nemá, ale mnoho historek prý slyšela od známých a přátel.

„Snad všechny moje kamarádky, které přišly do New Yorku single, single také zůstaly. Jsou výjimky, ale jinak slýchávám o samých zklamáních. Jedním z důvodů je, že je na každém kroku spousta lidí, takže se nemusíte snažit, vše je rychlé. Někdo ani nemá čas na vztahy, a někdo za sebou nechce tahat ocásek,“ konstatuje Češka.

Na druhou stranu dodává, že mnoho obyvatel má kvůli drahému bydlení ještě ve 40 spolubydlící; někteří jdou proto do vztahů i z pragmatických důvodů, aby se měli s kým dělit o náklady.

Metrem raději nejezdí

Navazování vztahů není podle White jedinou stinnou stránkou americké megapole. Tou druhou je turisty mnohdy opomíjená špína. V ulicích se potuluje množství bezdomovců, běhají po nich krysy nebo potkani, a švábi často okupují i luxusní byty. Do romantické pohádky, kterou znají mnozí z filmů, má tak New York podle Češky daleko. Často ani netuší, co zahraniční návštěvníky na městě tak přitahuje.

Kde si máme odskočit? New York tíží nedostatek veřejných toalet

Cestování

„Občas od lidí slyším, že mají rádi místní energii, čemuž věřím. Někteří mají opravdu rádi tu džungli, jiní si pochvalují mezinárodní kuchyni. Já osobně ani nejezdím metrem, nepřijde mi to bezpečné. Mám pocit, že na každou jízdu připadá jeden blázen,“ konstatuje s tím, že raději chodí pěšky nebo jezdí taxíkem či autobusem.

„Slýchávám od lidí, co žijí v New Yorku 20 let a déle, že se bezpečnostní situace hodně zhoršila. Sama to pozoruji od covidu, kdy nejezdili žádní turisté a bezdomovci se nahrnuli do centra a už tam zůstali. Mnozí mají psychické problémy. Město je ale nijak neřeší, není pro ně místo,“ říká White v podcastu s tím, že se občas bojí chodit sama po večerech.

„Byly chvíle, kdy jsem si New York opravdu neužívala, ale mám hodně ráda svoji práci, a samozřejmě i manžel má super práci. Já se už ale rozhlížím, chtěla bych se přestěhovat někam jinam,“ tvrdí Češka s tím, že ji to táhne i zpět do Evropy, konkrétně třeba do Švýcarska či Vídně. Po zkušenostech z Velkého jablka, jak se New Yorku přezdívá, si dokáže představit život už takřka všude a menších měst se nebojí.

Na nové newyorské atrakci je vidět pod sukně. Lidé mají volit spíše kalhoty

Cestování

Jak složitý je v Americe imigrační proces? Mají taxíky na Manhattanu zakázáno troubit? Proč je navazování vztahů tak složité a jak je to s lékařskou péčí či newyorskými pamětihodnostmi? Nejen to se dozvíte v kompletním hodinovém rozhovoru. Můžete se na něj podívat na videu, případně si jej pustit v audio přehrávači v úvodu článku.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Slepá mapa“.

Podcast Slepá mapa pravidelně přináší rozhovory o blízkých i vzdálených koutech naší planety, exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech a jedinečných cestovatelských zážitcích. Pusťte si Slepou mapu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám