Hlavní obsah

Rok 2022: To byly bizarní dánské zvyky i odvážná cesta do Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec roku patří bilancování. A ohlédnutí za uplynulými dvanácti měsíci je i tématem posledního letošního dílu podcastu Pas a pusu. Moderátor pořadu Michael Švarc v něm připomene pět rozhovorů, které se staly jeho osobními favority. Posluchače tak čeká cesta do Dánska, Egypta, Afghánistánu, Bruselu či mezi letecký palubní personál.

Foto: Novinky

Pas a pusu

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Na co se v Dánsku používá skořice? (1:17)
  • Co je specifické pro Brusel? (5:48)
  • Jaké je poslání letušky? (9:06)
  • Jak se Češka adaptuje v Egyptě? (12:27)
  • Je Afghánistán chudá země? (16:22)
  • Do jakých zemí zavede Pas a pusu posluchače v příštím roce? (21:17)

V letošním roce připravily Novinky celkem 20 podcastů o cestování, blízkých i vzdálených kulturách, ale také o životě v zahraničí. Prostřednictvím pořadu Pas a pusu mohli posluchači navštívit například finské Laponsko, Šanghaj, Omán, karibský ostrov Roatán, Barcelonu nebo Austrálii.

„V uplynulých 20 podcastech jste se mohli seznámit s Čechy, kteří žijí anebo žili v cizině, ale také s cestovateli, kteří se nebojí vykročit z komfortní zóny a klidně se zatoulají někde v pralese,“ říká Michael Švarc v úvodu posledního letošního podcastu. Celé shrnutí si můžete poslechnout v audiopřehrávači na začátku článku.

V nejnovějším dílu si mohou posluchači připomenout například bizarní narozeninovou tradici z Dánska, při níž jsou novopečení pětadvacátníci zasypáni skořicí. O zvyklostech malého skandinávského království vyprávěla na jaře Albína Mrázová, která v Dánsku už šest let žije.

S novinářkou deníku Právo Kateřinou Farnou se zase posluchači podívali do Bruselu, nečitelné metropole, jež svým nesourodým vzezřením skvěle podtrhuje podstatu multikulturní Belgie. „Brusel není jen domovem institucí Evropské unie a čurajícího chlapečka, najdete tu také pestrou architekturu, bohatou gastronomickou scénu, včetně té pivní, ale i rozmanitý kulturní mix,“ připomíná moderátor.

Foto: Novinky

Moderátor podcastu Pas a pusu Michael Švarc

Další návštěva vedla na palubu jednoho z letounů společnosti Emirates. Bývalá letuška Renata Knittelová vzpomínala na náročný výcvik i na rozmanitou klientelu. Přemítala také nad tím, jakými vlastnostmi by měla správná letuška či stevard disponovat.

V příštím roce i do Saúdské Arábie

Posluchači mohou v aktuálním dílu zavzpomínat také na návštěvu Egypta s Annou Janků, která žije už celých 52 let v Káhiře. Osudy Češky, která pochází z malé příhraniční vsi na Moravě, vzbudily mezi příznivci pořadu velký zájem.

Pátá vzpomínka je věnována Afghánistánu, který letos na přelomu srpna a září navštívil český cestovatel Vladimír Košťál. V jedné z nejnebezpečnějších zemí světa strávil osm dní a posluchačům přinesl zase jiný náhled, než mohli na tento stát dosud mít.

Příští rok navštivte Maltu, Aljašku nebo Limu, radí Lonely Planet

Cestování

„Na příští rok už pro vás pilně chystám výlety do dalších destinací, například do Saúdské Arábie či Hongkongu, Černé Hory nebo Uzbekistánu. Do té doby se loučím a přeji vám klidné a pohodové Vánoce prožité ve společnosti vašich blízkých,“ zakončil Michael Švarc finální díl podcastu Pas a pusu.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Pas a pusu“.

Podcast Pas a pusu přináší každé druhé úterý příběhy z blízkých i vzdálených koutů planety, povídání o exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech, turistických lákadlech i gastronomii. Pusťte si Pas a pusu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám