Hlavní obsah

Některé cestující jsme učili, jak používat záchod, vzpomíná Češka, která pracovala u Emirates

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Servírky v oblacích; tak lidé letuškám mnohdy přezdívají. Podle bývalé zaměstnankyně společnosti Emirates Renaty Knittelové ale podstupují členové palubního personálu velmi náročný výcvik, který je má připravit na všemožné scénáře. Jak důkladně se u letušek a stevardů hlídá váha a jaké bizarní situace mohou s cestujícími nastat? Dozvíte se v nové epizodě cestovatelského podcastu Pas a pusu.

Foto: Novinky

Pas a pusu

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Jak složité je dostat se k Emirates? (3:14)
  • Jak probíhá výcvik palubního personálu a na co vše se zaměřuje? (5:50)
  • Dohlíží se u Emirates na váhu a vzhled zaměstnanců? (22:35)
  • Lze problémového cestujícího poznat na první pohled? (30:48)
  • Do jakých zajímavých destinací se letušky Emirates dostanou? (40:30)
  • Jak lze bojovat s pásmovou nemocí neboli jet lagem? (42:47)

O práci letušek panuje řada mýtů. Cestující si totiž často neuvědomují, že povinnosti palubního personálu přesahují pouhé roznášení jídla či bezpečnostní instruktáž před odletem. „Během osmi týdnů výcviku jsem zažila neuvěřitelný stres,“ přiznává Knittelová s tím, že příprava u Emirates je velmi důkladná, avšak dobře strukturovaná.

„Přijdete a hned během deseti minut přijde otázka. Instruktoři vysvětlují, ukazují, a kdo spí, má hned minusové body. Musíte být ve střehu osm až dvanáct hodin,“ doplnila.

Co je to podcast a proč mu neříkáte česky?

Podcasty jsou záznamy mluveného slova umístěné na internetu, kde si je může kdokoli přehrát. Anglické slovo „podcast“ pochází ze spojení slov „iPod“ a „broadcast“, v češtině pro něj zatím není ustálený ekvivalent.

Výcvik má palubní personál připravit na řadu nenadálých a nouzových situací, mimo jiné na dekompresi, různé zdravotní komplikace u cestujících, včetně infarktu či porodu, ale samozřejmě také na zcela běžný provoz. „Učili jsme se, co dělat v případě únosu letadla a měli jsme i trenéry bojových sportů, kteří nám ukazovali, jak člověka v uvozovkách zneškodnit,“ řekla v podcastu Knittelová.

Práce u Emirates byla podle bývalé letušky v mnoha věcech specifická a hektická, ale zároveň ji označuje za splněný sen. Je to mimo jiné proto, že Emirates je i dnes mezi mnoha lidmi považována za jednu z nejprestižnějších leteckých společností. A jen velmi malému procentu uchazečů se podaří probojovat se až na palubu.

Foto: Novinky

Renata Knittelová byla hostem Michaela Švarce v podcastu Pas a pusu.

„Hodně jsme probírali, proč jsme zrovna my ti vyvolení a na základě čeho jsme byli vybráni. Myslím, že je to nějaké kouzlo osobnosti, musí z vás něco vyzařovat,“ míní Knittelová, podle níž mezi další klíčové vlastnosti letušky či stevarda patří být týmovým hráčem, usmívat se a být přátelský.

Úspěšně zvládnutý výcvik je samozřejmě jedna věc, skutečný provoz je věc druhá. Někdy se totiž na palubě může vyskytnout problémový cestující, kteří je například opilý, a tak se může začít projevovat agresivně. I na takové situace má palubní personál protokoly.

Anketa

Poslechli jste si podcast? Jak nyní nahlížíte na práci letušek?
Jejich práce je velmi náročná, musejí toho umět hodně
62,5 %
Jejich práce se mi zdá spíše náročná
6,2 %
Jejich práce se mi zdá spíše nenáročná
2,6 %
Jejich práce není vůbec náročná, jsou mnohem těžší povolání
28,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2046 čtenářů.

Někdy dochází také k úsměvným až bizarním situacím. Knittelová vzpomíná na okamžik, kdy na toaletě objevila cestujícího, který se nezamknul a nevěděl ani, jak používat klasický „evropský“ záchod. Seděl na něm totiž v podřepu s nohama na prkénku.

„Někteří jsou v tomhle jako malé děti, musíte jim to zkrátka ukázat. Ale neberou to špatně, jsou za to rádi, a pak se tam nahrnou jejich kamarádi, vše si prohlížejí a jsou překvapení, kde se vše zapíná a jak se splachuje,“ vzpomíná na situaci Knittelová. Celou epizodu naladíte v audio přehrávači v úvodu článku.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Pas a pusu“.

Podcast Pas a pusu přináší každé druhé úterý příběhy z blízkých i vzdálených koutů planety, povídání o exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech, turistických lákadlech i gastronomii. Pusťte si Pas a pusu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám