Hlavní obsah

Příští rok navštivte Maltu, Aljašku nebo Limu, radí Lonely Planet

Kuala Lumpur, Bhútán, Malta, Aljaška nebo Lima. To jsou jen některé z destinací, které turistický průvodce Lonely Planet radí v příštím roce navštívit. Seznam každoročních doporučení je tentokrát rozdělen na pět kategorií, které mají více odrážet různorodé potřeby i touhy cestovatelů.

Foto: Profimedia.cz

Lonely Planet doporučuje k návštěvě například Aljašku.

Článek

V minulosti vyhlašoval známý turistický průvodce souvislý seznam, tentokrát se ho rozhodl rozdělit na zmiňovaných pět kategorií. Nesou názvy Jídlo, Cesta, Uvolnění, Propojení a Učení.

Vítězem první kategorie je peruánské hlavní město Lima. A to zřejmě z důvodu, že místní restaurace Central letos stanula na druhé příčce prestižních ocenění World’s 50 Best Restaurants. Lonely Planet o metropoli píše, že jde o gastronomické potěšení, které by se mělo objevit na seznamu míst k návštěvě každého nadšeného jedlíka. Dalšími místy v kategorii jsou mimo jiné japonská Fukuoka, malajská metropole Kuala Lumpur či Jihoafrická republika.

Kam vyrazit v příštím roce? Botswana, Azory či Laos, píše National Geographic

Cestování

Kategorie Cesta láká na krásná putování mezi městy a krajinou. Jejím vítězem je kanadské Nové Skotsko se svými pohlednicovými vesnicemi a nádherným pobřežím. Dalšími destinacemi jsou Bhútán, Západní Austrálie, Zambie a jedinečným zážitkem je podle Lonely Planet cesta vlakem z Istanbulu do Sofie.

Cestování jako cesta k novým zážitkům

Třetí kategorie nazvaná Uvolnění láká na místa, kde hraje hlavní roli pohoda a klídek; žádné přehnané honění se za zážitky. Jedničkou je karibský ostrov Dominika (neplést s Dominikánskou republikou). Figurují tu rovněž Jamajka, Jordánsko, Malta nebo řecký poloostrov Chalkidiki.

Kategorie Propojení láká na dobrodružství, která návštěvníky propojí s místní kulturou a komunitami. Je tedy o poznávání lidí, zvyků či tradic. V této sekci je na prvním místě hlavní město Ghany Accra. Za ní následují Albánie, Sydney či Aljaška.

Poslední kategorií je Učení. „Cestování nám vždy otevírá cestu k novým zážitkům. Toto jsou místa, kde bude vaším nejlepším suvenýrem to, co se naučíte,“ komentuje Lonely Planet sekci, které vévodí americký stát Nové Mexiko. Za ním následují Salvador, Drážďany, Marseille či Manchester. Kompletní žebříček najdete zde.

Byl na všech kontinentech. Ani v 78 letech nechce cestování pověsit na hřebík

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám