Hlavní obsah

Původce násilí nezměníme v andílky, říká vězeňská psycholožka Vášová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hostem nového dílu podcastu Pod svícnem byla Eva Vášová, která působí jako vězeňská psycholožka v zabezpečovací detenci. Zároveň funguje také jako regionální terapeutka pro klienty s neobvyklou sexuální preferencí. Společně s Barborou Urbanovou probraly možnosti péče a terapie pro původce násilí.

Pod svícnem: Eva Vášová a Barbora Urbanová Video: Novinky

 
Článek

„Já si myslím, že prevence je nejdůležitější. Kdyby byla prevence, spousty obětí by nemusely vyprávět příběhy. Už na školách bychom měli učit děti, jak ventilovat hněv přijatelným způsobem, aby nikomu neublížily,“ popisuje psycholožka ideální přístup k problematice násilí.

Účast na terapii totiž automaticky neznamená vyřešení problémů. Původci násilí přicházejí k psychologům často na popud rodiny a mají tendence terapii předčasně ukončit. Zásadní je však vnitřní motivace a vlastní vůle chtít něco změnit.

Úspěšná terapie u původců násilí může vést ke zmírnění formy násilí či k méně častým recidivám. „Nalijme si čistého vína, nezměníme je v nějaké andílky, u někoho to nezafunguje vůbec. Musíme mluvit i o příčině, co vztek a agresi v tom člověku vyvolává. Represe nestačí, je potřeba nabídnout změnu – co z toho budou mít,“ vysvětluje terapeutka.

Příběh Katky: Znásilnil mě a málem zardousil. Systém mě zklamal

Pod svícnem

Sami původci násilí za sebou obvykle mají zkušenost s domácím násilím, které bylo pácháno na nich samotných. Proto považuje vězeňská psycholožka za zásadní rozšířit povědomí o této problematice. „Vzhledem k tomu, že mezi lidmi páchajícími násilí jsou často muži, šířit povědomí od státu jako autority je stejně důležité jako slyšet to i od mužů. Od někoho, koho vnímají jako sobě rovného,“ objasňuje.

Celou situaci Eva Vášová však nevidí černě a sama se snaží o rozšíření povědomí v rámci Psychologického podcastu, jehož je autorkou. „Já jsem optimista, čím více lidí bude bojovat za rozšiřování povědomí o domácím násilí, tím spíše si uvědomí, že se nejedná o pouhé jednotky lidí, ale že se jedná o velký problém,“ uvádí na závěr rozhovoru.

Může být spouštěčem domácího násilí těžká socioekonomická situace? Co obnáší moderní sebeobrana? Lze násilí ovlivnit rozumem?

Pusťte si celý rozhovor na videu nebo si jej poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám