Hlavní obsah

Příběh Katky: Znásilnil mě a málem zardousil. Systém mě zklamal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katka, matka dvou dětí, se před několika lety seznámila s mužem, jenž opravoval její rozbité auto. Ze vztahu, který ze začátku fungoval na principu „kamarádi s výhodami“, se vyklubal vztah partnerský. Z něj se však brzy stala noční můra. Vše vyvrcholilo vyhrožováním, znásilněním a rdoušením do bezvědomí. O svém příběhu Katka otevřeně vypráví v rámci podcastu Pod svícnem.

Pod svícnem: Příběh KatkyVideo: Novinky

 
Článek

„Seznámili jsme se v březnu 2017, opravoval mi poškozenou karoserii na autě. Oba jsme tou dobou byli nezadaní, oba máme dvě děti z minulého vztahu. Až po několika letech jsem se od něj dozvěděla, že zároveň se mnou udržoval i další vztahy podobného rázu,“ říká Katka, která pracuje ve zdravotnictví a jejím životním posláním je zachraňovat lidi.

Možná právě kvůli tomu se rozhodla, že partnerovi, kterému se hroutilo podnikání, což vyústilo v dluhy a exekuce, z tíživé životní situace pomůže. Vztah nicméně stále fungoval spíš ve stylu randění:

„Společně jsme trávili pár hodin, maximálně společný víkend s dětmi, podnikali jsme různé výlety. Snažila jsem se všem dětem zajistit aktivní volný čas, platila jsem výlety i víkendové pobyty za všechny, dělalo mi radost všechny čtyři děti vidět šťastné a spokojené.“

Katka přiznává, že ze začátku vztahu o partnerově minulosti příliš informací neměla: „Co dělá ve svém volném čase, jsem nevěděla. Jediné, co mi prozradil, že před naším seznámením ve velikém pěstoval marihuanu, ale protože se nad ním stahovala mračna a hrozilo odhalení, tak toho nechal. Jeho minulost jsem tehdy neřešila. Tehdy mě opakovaně ujišťoval, že jsem mu otevřela oči, že díky mně může své návyky změnit a být příkladným otcem i partnerem. Mazal mi med kolem pusy a já mu slepě věřila, podporovala a pomáhala. To, že to všechno už tehdy byla manipulace, si uvědomuji až nyní.“

Příběh Moniky: Věděl, jak mě zmlátit, aby to nikdo nepoznal

Pod svícnem

Zhruba po dvou letech však došlo v partnerově domácnosti k závažné situaci. „Přes můj hlasitý nesouhlas mě po popíjení vína znásilnil. Bylo to nekonečné, jemu se stále nedařilo vyvrcholit, sváděl to na mě, že je to kvůli tomu, že vůbec nespolupracuji.“

Katka po znásilnění začala nenávidět vlastní tělo, přestala cvičit a dbát o sebe, připadala si odporná a začala přibývat na váze. „Po znásilnění jsem se svěřila dvěma kamarádkám, byly mi tehdy velkou oporou,“ říká a doplňuje: „Za své chování, hrubost a násilí se opakovaně omlouval. Byla jsem po té události emočně úplně prázdná, ve snech se mi všechno vracelo a nechtěla jsem se s ním dál vídat. Děti vůbec netušily, co se stalo. Nakonec jsem se omluvami a přáním dětí nechala obměkčit a začali jsme se vídat.“

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně. Na platformě Donio.cz vznikla transparentní sbírka. Na co konkrétně budou peníze z této sbírky použity?

  • terapie pro oběti
  • právní zastoupení
  • ad hoc krizové situace

Děkujeme za každý příspěvek.

Ani další pokus o společné soužití netrval dlouho. V roce 2020 přišla pandemie, z ekonomických důvodů společné bydlení, stupňující se násilí a agrese, která vyústila ve rdoušení do bezvědomí a zásah policie.

Jak probíhaly následné výslechy ze strany policie? Jak dopadlo křivě obvinění o zabíjení pacientů? Proč Katku zklamal systém? A jak dopadl partner oběti?

Podívejte se na dnešní díl podcastu Pod svícnem. Poslouchat můžete i v audio verzi v přehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám