Hlavní obsah

Tahle země není pro děti. Seďte s nimi doma a nestěžujte si

Matky vyrazily do boje. Někdo totiž řekl, že ve svém podniku nechce jejich děti. Vlna odporu, která se poté v mateřské komunitě zvedla, strhla lavinu názorů od všech, kterých se to dotýká i nedotýká. O tom, že občas jsou většími dětmi právě rodiče a že jako společnost máme stále tendence všechno komentovat, se v podcastu Po mateřských stopách baví dvě pražské maminky, Žaneta s Terezou.

Foto: Novinky

Po mateřských stopách

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Jak navštěvovat podniky s dětmi (5:30)
  • O stresu z prvního letu s dítětem (18:39)
  • O reklamách cílících na rodiče (41:10)
  • Proč dítě mít a nemít (1:06:34)

Žaneta a Tereza, dvě mámy, které se potkaly, aby probraly dění posledních týdnů. Jedna kavárenský povaleč a markeťačka věnující se politice, druhá moderátorka podcastu a máma hyperaktivního syna. Rozhovor otevírají tématem dětí v podnicích.

„Je spousta maminek, které chtějí brát své děti všude s sebou. Ty všechny se nutně potřebovaly vyjádřit ke kauze nejmenovaného bistra a jejich podmínek pro návštěvu matek s dětmi. Bylo to fascinující. Především, jak rychle dokázaly na to konto vytvářet obsah na své sociální sítě,“ vypráví Tereza.

Vztahovačnost matek je fenomén, který se vyskytuje v mnoha kulturách a společnostech. Jedná se o tendenci matek upřednostňovat své děti před ostatními lidmi v jejich okolí. Toto chování může být vnímáno jako projev lásky a péče o vlastní potomstvo, ale může také vést k omezení sociálních vazeb a vytváření nepříjemných situací.

„V tom je krása toho volného trhu. Ať vznikají podniky, kde děti nechtějí, ale i ty, které jsou family friendly. Zvlášť v Praze, kde je bistro na každém rohu, by to tak asi mělo být úplně v pořádku,“ vyjadřuje se ke kauze Žaneta.

Chování dětí v restauracích může být výzvou pro rodiče i personál. Děti je důležité vychovávat k respektu vůči ostatním hostům a dodržování pravidel v restauraci. Některé maminky by si přály, aby mohly jejich děti žít ve svobodném světě, kde nebudou vylučovány ze společnosti a nuceny dodržovat striktní pravidla. To však jednoduše svádí k tomu, že se děti nechávají „na volno“ pobíhat po podnicích. I to byl jeden z kamenů úrazu v probírané kauze.

„Někdy mám pocit, že jsou větší děti ty mámy než jejich děti. Občas mají takové tunelové vidění a nechtějí být napomínány. Odmítají se bavit jako dospělí. Jenže takhle jednostranně to fungovat nemůže. Není to vždycky jen o vás a vašem prckovi. Pak, když jste na druhé straně a chcete si v podniku s kamarádkou pokecat a vtrhne tam armáda dětí, není to příjemný,“ zazní v dnešní epizodě podcastu.

Agresor udělá z oběti domácího násilí blázna. Děti skončí přinejlepším u terapeuta

Po mateřských stopách

Nejedná se pouze o děti v podnicích, strašákem pro mnoho rodičů bývá třeba i létání s ratolestmi. Mnoho rodin proto dlouho odsouvá první dovolenou s potomky na dobu, kdy je větší šance, že to děti zvládnou bez pláče. Stres, který maminky prožívají ve chvíli, kdy jejich miminko pláče, může být velmi náročný. O to víc, pokud se k pláči navíc přidají komentáře a pohledy rozladěných spolucestujících.

Žaneta s Terezou zmiňují v dnešním podcastu i další palčivá mateřská témata a nepopulární názory. Probírají mateřské sociální sítě, sledování bizarních reality shows, nové technologie a hry pro malé děti, trend barefoot bot nebo škatulkování matek podle zvoleného způsobu výchovy.

Anketa

Vadí vám děti pobíhající po restauraci?
Ano
95,5 %
Ne
4,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29399 čtenářů.

Přáli jste si mateřský podcast v někdejší formě? Pak si celé povídání dvojice matek o jejich pohledu na aktuální dění poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Pokud nám chcete k podcastu Po mateřských stopách napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět třeba na e-mail redakce@novinky.cz.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám