Hlavní obsah

Influencerka mezi maminkami. Snaží se respektovat odlišnosti a povzbuzovat mateřskou komunitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedle rodičovství se věnuje podpoře ostatních matek na sítích. Na profilu, kam chodí maminky pro pochopení i zajímavá fakta, má přes 45 tisíc sledujících. Pozvání do nového dílu podcastu Po mateřských stopách přijala tvůrkyně digitálního obsahu a influencerka Tereza Havlíčková alias La Tereza.

Foto: archiv hosta, Novinky

Hostem podcastu Po mateřských stopách byla Tereza Havlíčková alias La Tereza.

Článek

Témata dnešního dílu:

  • O původní myšlence profilu a vývoji tvorby (7:29)
  • O nedoceněných matkách a těžkých obdobích (13:42)
  • O tlaku na matky a extrémně informované době (23:35)
  • O střetech s hejtry i moudřejší generací (28:46)

Na rodičovské začala vytvářet a sdílet obsah pro matky. Snaží se povzbuzovat, podporovat a dávat najevo, že v tom není žádná matka sama, ale že také nemusí prožívat všechno vždy totožně. I respektující a nekonfliktní profil však dokáže leckterým nadzvednout mandle, a tak se Tereza, podobně jako jiní influenceři, potýká s negativními až útočnými komentáři a zprávami.

„Občas si řeknu, jestli to mám dělat dál. Ale je to proto, že člověk vnímá mnohem víc ty negativní reakce než ty pozitivní. A přitom je to třeba v poměru 95 % pozitivní a 5 % negativní. A pak si uvědomím, že by to byla hrozná škoda. Baví mě to, maminky s tím souzní a pomáhá jim to, takže si to pak zase rozmyslím,“ popisuje v rozhovoru Tereza.

Své tvorbě se Tereza věnuje ve volných chvílích, v momentech na to určených, tak, aby ji neobírala o společný čas s dcerou. Toho si totiž velmi váží a je vděčná, že má možnost s dcerou zůstat tak dlouho doma, ačkoli je to občas náročné.

„Bývám kritizovaná za to, že mluvím o mateřství jako o práci, ale tak to není. Jen mi přijde zajímavé srovnat pracující lidi a matky na mateřské. Například v úrovni stresu, který mámy na mateřské často prožívají, tak ten stres je vyšší než v 90 % zaměstnání. Myslím, že má smysl o tom mluvit už jen proto, abychom si uvědomily, že v tom nejsme samy.“

Autentické sdílení pomáhá

„To, že je mateřství přirozené, je pravda, je to hezké, mateřství je krásná záležitost. Ale za mě je fér si zároveň přiznat, že to není jenom krásné, že je to i náročné. Že tam jsou období, která sotva zvládám. Prostě občas jsou dny, které musíme jen přežít, a pak zas přijdou ty lepší dny,“ přiznává v rozhovoru Tereza.

Na úkor péče o postižené dítě začala ztrácet sebe samotnou, musela to změnit

Po mateřských stopách

Selhala jsem jako matka. Anebo ne? Jak měřit mateřský neúspěch

Po mateřských stopách

Takto podporující mateřské profily se stávají na sociálních sítích stále populárnějšími. Na rozdíl od dokonalých a retušovaných fotografií, které jsou na Instagramu časté, na nich maminky bez problému sdílí to, že mateřství může být krásné i velmi náročné zároveň. Svými upřímnými příspěvky nabízejí podporu a ukazují skutečné zážitky, což mnoha matkám dodává sílu a sebedůvěru.

„Velké téma, které jsem před mateřstvím moc nevnímala, je, že ta společnost (nebo veřejnost řekněme) je vůči matkám dost nefér. Že jim říká, jak by se měly cítit a kde mají své místo, a neptají se jich, jestli se v tom cítí komfortně, nebo ne. Pro některou je možnost tříleté rodičovské štěstí, pro jinou to štěstí být nemusí,“ vysvětluje během povídání Tereza a dodává, že je potřeba respektovat a podporovat unikátní prožívání mateřství každé maminky.

Celý rozhovor s Terezou si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám