Hlavní obsah

Selhala jsem jako matka. Anebo ne? Jak měřit mateřský neúspěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč se celá mateřská komunita navzájem tolik porovnává a zkoumá? Jak velký strach mají matky z vlastního selhání a odsouzení okolím? Co se skutečně nevyplácí podceňovat při cestování s dětmi? Jak vypadají noční běsy? A proč raději odložit první návštěvu kina? V letním odpočinkovém speciálu mateřského podcastu Po mateřských stopách to rozebírají dvě pražské maminky, Tereza se Žanetou.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Co je to Flegmóna a jak s ní fungovat
  • O porovnávání dětí na hřištích
  • Boj s nočními běsy u dětí
  • O létání s dětmi a obtěžování okolí
  • První návštěva kina s dítětem

Selhání v roli rodiče je citlivé téma, kterému však nejde jen tak utéct. A to především v prvních letech života dítěte a také u prvorodiček, kde se alespoň malým pochybnostem nad vlastními výkony v roli matky nelze vyhnout. Strach z důsledků, které nastanou po selhání a mohou mít vliv na život dítěte i celé rodiny, dokáže některé rodiče zcela pohltit a způsobovat jim nemalé psychické potíže.

„Za největší mateřské selhání všeobecně považuji to všudypřítomné porovnávání. Vidím to u sebe, i když se snažím to nedělat. Zkouším s tím nějak pracovat, ale není to jednoduché. Občas mě to přepadne, ani nevím jak, a vědomé potlačování vůbec nefunguje,“ popisuje v rozhovoru pobaveně Tereza.

Mateřská bezmoc

„Syn začal trpět na noční běsy. Momentálně je to skoro každou noc a já na sobě vidím, jak moc mě to drásá, když už nevím, jak mu pomoci. Naposledy brečel asi čtyřicet minut v kuse a nefungovalo nic. Úplně mě to rozložilo, až jsem postupně začala zpochybňovat všechno, co jako matka pro své dítě dělám,“ svěřuje se Žaneta.

Noční běsy u dětí jsou fenoménem, při kterém se dítě v průběhu spánku zdá být částečně vzhůru, ale zároveň zůstává v hlubokém spánku. Během nočních běsů dítě může vykazovat různé podivné chování, jako je křik, pláč, zmatené mluvení, vzpouzení se, nebo dokonce fyzická aktivita, jako je chůze po pokoji. Tento jev je častější u malých dětí a může být způsoben různými faktory, včetně únavy, stresu, změn v rutinách spánku nebo během vývojových změn v mozku.

Humor řadu pacientů s ALS neopouští do poslední chvíle. Přestože vědí, co je čeká

Po mateřských stopách

Jak přečkat náročné období nočních běsů? Jde vytvořit podporující prostředí, které může pomoci snížit negativní vlivy na vývoj dětí? A jak být u toho zároveň za dobře se staršími generacemi, které to zkrátka dělaly jinak a nyní chtějí svými zkušenostmi pomáhat? Čím na takové rady reagovat? Vzbuzuje v nás mateřství dobro? A jak být v zenu na dovolené, i když vám ztratí kufr s lékárnou? Na to vše přijde řeč v rozhovoru dvou maminek, které se během vyprávění zážitků z posledních měsíců nebály přiznat vlastní pochybení.

Celý upřímný rozhovor dvou stále tápajících maminek si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám