Hlavní obsah

Na úkor péče o postižené dítě začala ztrácet sebe samotnou, musela to změnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se jí narodila postižená dcera, její svět se obrátil vzhůru nohama. Teprve v následujících letech postupně rozkrývala, jak se co nejlépe se situací popasovat, jak být pro svou dceru tou největší oporou a jak u toho zároveň neztratit sama sebe. Hostem podcastu Po mateřských stopách je mentorka, spisovatelka a v neposlední řadě také pečující maminka Petra F. Rohovská.

Foto: archiv hosta, Novinky

Hostem podcastu Po mateřských stopách byla Petra F. Rohovská.

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jak na sebepéči a sebepřijetí
  • O cestování s postiženým dítětem
  • Autorské čtení – úryvek z chystané knihy
  • Vize budoucnosti a autorské plány

Petra žila dlouhá léta v zahraničí, kde kromě čtyř cizích řečí načerpala i mnoho kulturních zvyklostí a prohloubila svou lásku k literatuře. Dnes je zpátky v České republice a už 16 let je mámou. Společně s mužem se museli ze dne na den smířit s tím, že mnoho věcí se po narození dcery už nikdy nevrátí do starých kolejí. Dcera Monika je na nich už navždy závislá.

„Naše dcera Monička se narodila s kombinovaným postižením. Nemluví, nesedí, nechodí, zároveň má i epilepsii. Takhle to zní jako krutý osud, ale já musím říct, že dokáže zářit jako sluníčko a já z ní čerpám neskutečné množství pozitivní energie,“ popisuje Petra hned ze startu rozhovoru.

O nelehkých chvílích píše

Otázka, jak péči o dceru zvládnou, byla ve vzduchu dlouho. Přijetí nepřicházelo ze dne na den. S odstupem času však Petra působí situací obohacená o cenné zkušenosti a nestandardní zážitky, které by v každodenním životě se zdravým potomkem hledala jen těžko. O svém prožívání běžných i nelehkých chvil Petra ráda otevřeně vypráví a píše.

„Po narození dcery šlo mé psaní na druhou kolej, vůbec na něj nebyl prostor, musela jsem ho dát bokem. Stala jsem se pečující osobou, „jen“ maminkou, a až později mi došlo, že mi něco v tom životě chybí. Říkala jsem si, kde jsem v tom celém příběhu já? A já, Petra, jsem, když začnu psát.“

Petře vyšla minulý rok povídková kniha Poznej mě slovy, která obsahuje různorodé lidské příběhy a otevírá tíživá témata spojená se životem. Věnovala ji hrdinům a hrdinkám, kteří navzdory těžkému osudu zvládají žít s grácií a nadhledem. Na druhé knize, která bude s nadsázkou mapovat její život s dcerou, nyní intenzivně pracuje.

Selhala jsem jako matka. Anebo ne? Jak měřit mateřský neúspěch

Po mateřských stopách

Handicapovaný syn ji doprovází do práce, pacientům rehabilitací dodává naději

Po mateřských stopách

„V té péči o druhého člověk trochu ztrácí sám sebe. Moje Monča nikdy nevyletí z hnízda, nikdy nebude mít děti. Někdy za ní musím i rozhodovat, a to je nejtěžší, ale jinak to nejde. To mě postupně dohnalo ke zjištění, že pečující osoby bývají často odstrčeni na kraj společnosti a nikdo se jim příliš nevěnuje. Proto se to snažím dělat já, dát jim pocit, že tady pro ně zkrátka někdo je,“ vysvětluje v rozhovoru Petra, proč nabízí svůj mentoring především pečujícím osobám.

Přestože Petra v rozhovoru zmiňuje, že někteří pečující muži situaci nezvládnou a mají tendence spíše od náročné péče utíkat, později dodává, že zná také spoustu těch, kteří stojí bok po boku rodině a dokáží být velkou oporou. Její muž je jedním z nich a Petra je za to velmi vděčná.

Na Petru můžete narazit na akcích podporujících komunitu žijící s handicapy, na setkáních pečujících rodičů, na přednáškách o přijetí a sebepřijetí, autorských čteních a dalších místech, kde pořadatelé vítají pozitivní přístup a humor Petře vlastní.

Jak se Petře podařilo najít balanc mezi péčí o postižené dítě a vlastní seberealizací, se dozvíte v podcastu. Celý rozhovor s Petrou si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám