Hlavní obsah

Nejhorší je, když maminky v šatnách při loučení s dětmi začnou plakat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vystudovala užitou fotografii, ale nakonec se našla v práci s dětmi. Dnes vlastní dvě soukromé dětské skupiny a sama je maminkou dvou malých dětí. Aby toho nebylo málo, tak s manželem nedávno koupili starý mlýn. Plánují pořádat svatby, ubytovávat hosty a přes léto tam i sami bydlet. Dnešní díl podcastu povede pozitivně naladěná maminka Eliška.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:

  • Co je nejdůležitější při nástupu dítěte do dětské skupiny (5:58)
  • Jak přišli s mužem ke starému mlýnu (12:29)
  • Jaký byl rozdíl mezi prvním a druhým porodem (17:55)
  • O celoživotním koníčku, na který nezbývá čas (24:34)

Po střední škole odjela jako au-pair do Anglie, kde se nadchla pro výuku angličtiny a práci s dětmi. Během následného studia pedagogiky se seznámila s Verčou, se kterou měly společný sen – založit vlastní dětskou skupinu. Pro její provozování našly ideální místo docela rychle a zvláštní shodou náhod, tak se do toho pustily o pár let dříve, než měly původně v plánu. A dobře udělaly.

Začínaly sice od nuly, bez kapitálu a jen se základním know-how. Během prvních dvou let musely obě pracovat, kde se dalo, aby udržely dětskou skupinu vchodu. Dnes ale už mají tři třídy ve dvou pobočkách plné spokojených dětí a další na čekací listině.

Elišky syny od sebe nedělí ani dva roky věku. Mezitím, než přišli na svět, se stihla vdát, koupit s mužem starý mlýn a provozovat spolu s kolegyní již zmíněné dětské skupiny. Říká, že se v životě nerada nudí, a tak se udržuje zaneprázdněná. Dětem se ale věnuje naplno, a v jejich prvním půlroce života přesměrovává veškerou práci v dětských skupinách na kolegyni.

Před prvním synem si Eliška myslela, že ji nic moc nemůže překvapit, měla přece velké zkušenosti s péčí o děti z práce. Ale jak už to tak bývá, vlastní dítě jí jasně ukázalo, že se mýlila. Přesto se toho nebála a šla do toho znovu. Druhý porod sice provázely značné komplikace, ale nakonec jsou se synem oba perfektně zdraví a plní elánu.

V rozhovoru se Eliška rozpovídá třeba i o rozdílných přístupech v pražských porodnicích, o návodu na vytahování vlastních stehů po císařském řezu nebo o období, kdy její syn jen hučel. Nechybí také vyprávění o jejím největším koníčku, kterému se věnuje celý život, ale v nynější situaci na něj už zkrátka není prostor.

Celý rozhovor s maminkou Eliškou si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám