Hlavní obsah

Výhled meteorologů: Letní klasika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktuální týden nabídne poměrně velké teplotní výkyvy, jako celek by však měl být teplotně normální, což má platit i pro další týdny až do druhé poloviny července. Vyplývá to z týdenní předpovědi a výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Živě: Záběry z panoramatických kamer 27.6.Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Výhled se týká období čtyř týdnů od 26. června do 23. července.

„Z pohledu teplot budou čtyři následující týdny v normálu. Průměr minim se bude pohybovat kolem 13 °C, průměrné maximální teploty pak budou kolem letních 25 °C. Celkově bude období od 26. června do 23. července na území ČR teplotně normální,“ uvádějí meteorologové.

Aktuální týden začal tropickými teplotami, které se však na čas odmlčí. V úterý a ve středu by nejvyšší teploty přes den neměly překročit 25 stupňů Celsia a třeba na severovýchodě bude ve středu jen kolem 19 °C.

Konec června bude ve znamení aprílového počasí

Počasí

Rozdíly mezi regiony budou znát i v sobotu. Nejvyšší denní teploty by měly stoupat na 24 až 28 °C, na západě a jihozápadě ale má být jen kolem 22 °C. Nad tropickou třicítku by mohly teploty opět vystoupat zkraje příštího týdne.

Aktuální týden poznamenají také přeháňky a bouřky. „Z pohledu týdenních úhrnů srážek se neočekávají výrazné rozdíly a srážky v jednotlivých týdnech se budou udržovat kolem normálu, přičemž ve dnech s bouřkami se mohou vyskytnout i výrazné denní úhrny,“ píše ČHMÚ ve výhledu.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Lesy v Kanadě stále hoří. Na Evropu se valí obří oblak popela

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám