Hlavní obsah

Konec června bude ve znamení aprílového počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední červnový týden nás čekají velké teplotní skoky a časté přeháňky, které budou připomínat spíše aprílové počasí. Tropické teploty ještě v pondělí utne přechod studené fronty, který přinese srážky i silný vítr. Teploty ideální pro pobyt u vody by se měly vrátit koncem týdne, společně s nimi budou ale hrozit bouřky. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová

Foto: Victoria Jones, ČTK/AP

Ilustrační snímek

Článek

„V pondělí později odpoledne počasí u nás od západu ovlivní studená fronta, bouřky se budou vyskytovat zejména na západě a severozápadě území,“ uvedla Honsová s tím, že je bude doprovázet vítr o rychlosti 70 až 80 km/h.

Srážkové úhrny by se měli pohybovat nejčastěji kolem 15 mm. „Další bouřky budeme skloňovat od pátku,“ doplnila meteoroložka.

Pondělí bude nejteplejším dnem týdne. Odpolední teploty vystoupají na 26 až 30 °C, v Polabí a na západě území může být až 32 °C.

Dva roky po tornádu měli opět strach

Domácí

Od rána bude skoro jasno až polojasno, odpoledne a večer až oblačno. Místy se očekávají přeháňky nebo déšť, ojediněle také bouřky.

V úterý bude zpočátku dne oblačno až zataženo a na východě země se může ojediněle vyskytovat déšť. Během dne nás pak čeká až polojasná obloha. Ranní teploty budou 16 až 12 °C, odpolední se budou pohybovat mezi 20 a 24 °C.

I středa bude oblačná, místy se očekává déšť nebo přeháňky. Ranní teploty klesnou na 14 až 10 °C, odpolední se pak opět budou pohybovat mezi 20 a 24 °C.

Ve čtvrtek se můžeme těšit na návrat letních teplot. Bude jasno až oblačno, ojediněle se očekávají přeháňky až bouřky. Ranní teploty budou mezi 14 a 10 °C, ty odpolední vystoupají na 23 až 27 °C.

Ani v pátek se nevyhneme ojedinělým přeháňkám nebo bouřkám, obloha bude polojasná a během dne přechodně až oblačná. Ranní teploty poskočí na 16 až 12 °C, odpoledne můžeme čekat teploty mezi 26 a 30 °C.

Nadcházející první prázdninový víkend bude ve znamení bouřek. Oba víkendové dny bude polojasná až oblačná obloha.

V sobotu se také místy očekávají přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty se budou držet mezi 14 a 10 °C, ty odpolední se udrží kousek pod 30 °C, pohybovat by se měly mezi 25 a 29 °C.

V neděli se ještě ojediněle mohou vyskytovat přeháňky až bouřky. Ranní teploty stoupnou na 16 až 12 °C, odpolední teploty pak opět budou mezi 25 a 29 °C.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“

:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.

:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.

:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.

:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.

:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.

:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.

:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.

:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.

:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.

:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakryta.

:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Zdá se vám, že je nějak chladněji? Tak ne, teploty jsou v normálu

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám