Hlavní obsah

Po Singapuru také USA. První americké firmy nabízejí maso z laboratoře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako první schválil prodej laboratorně pěstovaného masa Singapur, na konci června už i Spojené státy. Společnosti po celém světě teď pracují na vývoji kuřecího masa, kvůli kterému nebude nutné porazit žádné zvíře. Dvě kalifornské společnosti jsou připraveny uvést laboratorně pěstované maso na trh a spolupracují s restauracemi v San Francisku a Washingtonu, D.C.

V USA se poprvé může prodávat maso z kultivovaných živočišných buněk.Video: AP

 
Článek

Ve středu 21. června americké regulační orgány poprvé schválily prodej kuřecího masa vyrobeného ze zvířecích buněk, a umožnily tak dvěma kalifornským společnostem nabízet „laboratorně vypěstované“ maso na stolech restaurací a nakonec i na pultech supermarketů. Informovala o tom agentura AP.

Zelenou od amerického ministerstva zemědělství dostaly firmy Upside Foods a Good Meat. Druhá z nich už v omezeném množství nabízela své produkty v Singapuru, první zemi, která speciální maso povolila.

Systém získávání masa laboratorně představuje novou éru v masném průmyslu, jejímž cílem je eliminovat utrpení zvířat a drasticky snížit dopady pastvy, pěstování krmiva pro zvířata a živočišného odpadu na životní prostředí.

Foto: AP

V USA se poprvé může prodávat maso z kultivovaných živočišných buněk.

„V dnešní době, kdy je svět takový, jaký je – s rostoucí populací, s tlakem na naše vodní systémy, na naši půdu –, potřebujeme lepší způsob. Čistší způsob, bezpečnější způsob,“ řekl v říjnu 2018 agentuře Associated Press Josh Tetrick, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Eat Just, Inc. provozující Good Meat.

„Napadlo nás, že myšlenka poskytovat lidem maso, které mají rádi, bez zabíjení zvířat, bez veškeré půdy a zdrojů, by mohla být dobrou cestou, která by nám pomohla se v budoucnu lépe stravovat,“ dodal.

Obě společnosti tak získaly povolení k federálním kontrolám, které jsou nutné k prodeji masa a drůbeže v USA. Tato akce přišla několik měsíců poté, co americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv uznal, že výrobky obou společností jsou bezpečné k jídlu. Výrobní společnost Joinn Biologics, která spolupracuje s Good Meat, získala rovněž povolení k výrobě těchto produktů.

Singapurské bistro a jeho primát: nabízí maso vypěstované v laboratoři

Muži

Jedná se o pravé maso, nikoliv náhražky

Podle výrobců masa je důležité zdůrazňovat, že laboratorně pěstované maso není sójovou ani jinou náhražkou masa. Kultivované maso se pěstuje v ocelových nádržích s použitím buněk, které pocházejí z živého zvířete, oplodněného vajíčka nebo speciální banky uložených buněk.

Na celém světě se nyní více než 150 společností zaměřuje na maso z buněk, a to nejen kuřecí, ale i vepřové, jehněčí, rybí a hovězí, které má podle vědců největší dopad na životní prostředí.

Konkrétně společnost Upside Foods se sídlem v Berkeley provozuje budovu o rozloze přibližně 6,5 tisíce metrů čtverečních ve městě Emeryville. Společnost Good Meat se sídlem v Alamedě provozuje závod o rozloze téměř 9,3 tisíce metrů čtverečních.

Obě firmy zdůraznily, že počáteční výroba bude omezená. Jedná se totiž o velmi finančně nákladný proces, který zatím není schopný čelit konkurenci klasických jatek.

Závod v Emeryville může vyrábět až 22,7 tuny kulinářských masných výrobků ročně. Podle zástupců společnosti Upside Foods je však cílem rozšíření na 181,4 tuny. Pro srovnání, v USA se ročně vyprodukuje asi 22 milionů tun kuřecího masa.

I z tohoto důvodu bude maso nabízeno velmi omezeně. Společnosti plánují podávat nové potraviny nejprve v exkluzivních restauracích. Firma Upside Foods navázala spolupráci s restaurací Bar Crenn v San Francisku, zatímco pokrmy od Good Meat se budou podávat v restauraci kuchaře Joseho Andrése ve Washingtonu, D.C.

Australský startup uvařil masovou kouli z mamuta srstnatého

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám