Hlavní obsah

Jako třetí Češka pokořila Mount Everest zubařka z Přeštic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve třetí Češkou, která zdolala nejvyšší horu světa, je Eva Perglerová. Zubařka z Přeštic na Plzeňsku stanula na 8849 metrů vysokém vrcholu Mount Everestu ve středu 24. května ráno středoevropského času. O úspěchu informoval její kamarád Patrik Pátek.

Foto: Archiv Evy Perglerové

Eva Perglerová se stala teprve třetí Češkou, která zdolala Mount Everest.

Článek

Perglerová byla členkou expedičního týmu Madison Mountaineering Mount Everest 2023, který zvolil jižní cestu přes ledopád Khumbu. „Na vrchol se dostalo celkem sedmadvacet horolezců, z nich čtyři průvodci a patnáct nepálských šerpů,“ sdělil Pátek. Nahoře Češka strávila díky ideálnímu počasí dvě hodiny.

Vedoucí expedice Garrett Madison, který tuhle metu zdolal už potřinácté, si nemohl poslední výstup vynachválit: „Nejlepší vrcholový den, jaký si pamatuji. Se slunečním svitem, slabým větrem a skvělými podmínkami na trase.“

Foto: Archiv Evy Perglerové

Eva Perglerová při výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest

Na finální výstup ze čtvrtého tábora ve výšce 7900 metrů vyrazila Perglerová se svojí skupinou po krátké sněhové bouři ve středu ve dvě ráno tamního času. „Na vrchol Mount Everestu se dostala za použití umělého kyslíku se svým osobním šerpou Dhanou Diariesem kolem desáté dopoledne, tedy po šesté hodině ranní středoevropského času,“ uvedl Pátek.

Týdny v Himálaji

V Himálaji strávila Perglerová kvůli aklimatizaci téměř dva měsíce. Útok na vrchol zahájila ze základního tábora, který je ve výšce 5364 metrů, minulý týden - ve středu 17. května o půlnoci tamního času.

„Do druhého tábora ve výšce 6474 metrů se dostala po deseti hodinách,“ upřesnil Pátek. Do posledního čtvrtého tábora dorazila podle plánu v pondělí odpoledne a více než den tady sbírala síly na nejtěžší etapu. „To čekání už bylo dlouhé. Počasí bylo mizerný, ale až na ty nervy je všechno dobrý,“ dala vědět před začátkem vrcholového výstupu.

Foto: Archiv Evy Perglerové

Eva Perglerová při výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest

Ve čtvrtek chce část expedice vystoupat na sousední 8516 metrů vysoký vrchol Lhotse, Perglerová je ale už na cestě do základního tábora. „Má toho plné zuby a těší se domů,“ řekl Právu Pátek s tím, že do Česka by měla dorazit po víkendu.

Chystají oslavy

V Přešticích už chystají oslavy. „Všichni jsme jí drželi palce,“ podotkl přeštický starosta Tomáš Chmelík (Společně 2022). „Rád bych ji přijal na radnici a samozřejmě bychom uvítali, kdyby nám své zážitky přiblížila na nějaké besedě s občany.“

Na Mount Everest před Evou Perglerovou vystoupalo dosud jen patnáct českých horolezců a z toho dvě ženy.

Amputace nohou mu ve zdolání Everestu nezabránila

Muži

Nebeský souboj. Šerpa po třech dnech překonal svého kolegu v počtu výstupů na Everest

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám