Hlavní obsah

Nebeský souboj. Šerpa po třech dnech překonal svého kolegu v počtu výstupů na Everest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepálský Šerpa Pasang Dava v neděli 14. května vyrovnal rekord svého krajana Šerpy Kamiho Rity v počtu výstupů (26) na nejvyšší horu světa Mount Everest. Dlouho se však z rekordu neradoval, Rita totiž „střechu světa“ ve středu 17. května pokořil po sedmadvacáté.

Foto: Profimedia.cz

Mount Everest.

Článek

„Ano, Kami Rita vystoupil na Sagarmathu (nepálský název Everestu) po sedmadvacáté,“ potvrdil úředník ministerstva cestovního ruchu Bigjan Koirála.

Šerpa se na vrchol dostal v 8:30 ráno (4:45 SELČ) spolu s vietnamským horolezcem, jemuž dělal průvodce, uvedl ve středu manažer společnosti Seven Summit Treks, která Ritu zaměstnává.

Třiapadesátiletý Nepálec byl držitelem světového rekordu v nejvyšším počtu výstupů na Mount Everest už od loňského roku. V neděli jej však svým 26. výstupem dorovnal jeho o sedm let mladší krajan Šerpa Pasang Dava.

Šerpa vyrovnal rekord v počtu výstupů na Everest, na „střeše světa“ stanul po šestadvacáté

Muži

Už v té době byl ovšem Rita, jenž první úspěšný výstup na Everest absolvoval v roce 1994, součástí další expedice a očekávalo se tak, že jej s největší pravděpodobností brzy překoná.

Nepál v letošním roce vydal rekordních 478 povolení k výstupu na Mount Everest, přičemž každý z horolezců je zpravidla doprovázen nejméně jedním průvodcem. To vyvolává obavy z příliš zaplněné trasy, což v minulých letech vedlo k některým úmrtím horolezců.

Úmrtí moldavského horolezce

V minulých dnech nepálské úřady informovaly o úmrtí moldavského horolezce. „Dnes brzy ráno zemřel ve třetím výškovém táboře horolezec, snažíme se zjistit více podrobností,“ řekl agentuře AFP ve středu jeden z představitelů nepálského ministerstva turistiky.

V dubnu smetla lavina na nejvyšší hoře světa tři nepálské horské průvodce, začátkem května na Everestu zahynul 69letý Američan.

Horu vysokou 8849 metrů jako první zdolali Novozélanďan Edmund Hillary a jeho kolega Šerpa Tenzing Norkej v roce 1953. Od té doby se na vrchol dostalo více než 11 tisíc lezců, asi 320 jich na svahu Everestu zahynulo.

Letos do nepálského státního rozpočtu jen z výstupů na nejvyšší horu světa putuje na pět milionů dolarů (přes 108 milionů korun).

Anketa

Lákal by vás výstup na Mount Everest?
Ano, do budoucna to mám v plánu.
10,4 %
Rád/a bych, ale schází mi potřebné finance a čas na trénink.
36,9 %
Ne, to mě neláká.
52,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 517 čtenářů.

Opět zácpa na Everestu? Nepál vydal rekordní počet povolení pro výstup

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám