Hlavní obsah

Amputace nohou mu ve zdolání Everestu nezabránila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiačtyřicetiletý Nepálec Hari Budha Magar se stal prvním člověkem na světě, který po amputaci obou nohou nad koleny pokořil vrchol Mount Everestu. Nejvyšší horu světa zdolal v pátek a během výstupu se musel vypořádat s nepříznivými povětrnostními podmínkami, píše deník The Guardian.

I přes amputaci obou nohou nad koleny zdolal nejvyšší horu světaVideo: Reuters

 
Článek

Magar, jenž aktuálně žije v britském Kentu, přišel o dolní končetiny před 13 lety při explozi výbušniny v Afghánistánu, kde v čele Gurkhů sloužil pro britskou armádu.

Výstup na Mount Everest zahájil společně se zkušenými nepálskými kolegy 17. dubna, kvůli špatnému počasí ale museli čekat 18 dní v základním táboře. Během výstupu čelili mrazům a byli svědky toho, jak se dolů snášela těla dvou mrtvých horolezců.

Číňan po amputaci obou nohou zdolal Mount Everest

Muži

„Všechny mé bundy byly zmrzlé. Do termosky jsme nalili horkou vodu, i ta zamrzla. Neměli jsme co pít,“ citoval The Guardian Magara, jenž své vyjádření poskytl agentuře PA.

Foto: Profimedia.cz

Hari Budha Magar během výstupu na nejvyšší horu světa.

S ohledem na nepříznivé povětrnostní podmínky a nedostatek kyslíku strávil Nepálec na vrcholu pouhých pár minut. I to mu však stačilo, aby se stal historicky prvním člověkem na světě, který po amputaci obou nohou nad koleny „střechu světa“ pokořil.

Nepál v roce 2018 zavedl pro horolezce přísnější pravidla, výstup na Mount Everest tehdy zakázal sólo horolezcům a zdravotně postiženým, aby zamezil nehodám a snížil počet úmrtí. Magar však podle Guardianu rozjel kampaň, díky které dokázal tento zákaz změnit.

Po amputaci bojoval s alkoholismem a depresemi

„Do svých 19 let jsem žil v Nepálu. Viděl jsem, jak se ve vesnicích zacházelo se zdravotně postiženými. Hodně lidí si stále myslí, že postižení je hřích předchozího života a že jste kvůli němu přítěží. Také jsem tomu věřil, protože jsem v tom vyrůstal,“ svěřil se Magar.

„Byly to těžké časy, hodně jsem pil, abych ulevil své bolesti a svým emocím. Několikrát jsem se pokusil o sebevraždu,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

V hlavním nepálském městě Káthmándú se po výstupu dočkal vřelého přijetí.

„Bez ztráty nohou bych se na Everest nikdy nevydal. Ať už se stane cokoliv, vždy to má nějaký důvod,“ uzavřel Magar s tím, že se chce v blízké budoucnosti vydat do Afghánistánu k místu, kde o nohy přišel, „aby poděkoval“.

Šerpa znovu přepsal rekord, počet obětí stoupá

Nepálský Šerpa Kami Rita v úterý překonal svůj vlastní rekord, když nejvyšší horu světa Mount Everest zdolal po osmadvacáté. Na vrchol přitom vystoupil podruhé během sedmi dnů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní představitele. Počet obětí na Everestu v nynější jarní lezecké sezoně mezitím vzrostl na jedenáct.

Nebeský souboj. Šerpa po třech dnech překonal svého kolegu v počtu výstupů na Everest

Muži

Kami Rita pokořil nejvyšší horu světa poprvé v roce 1994 a od té doby na Everest šplhá téměř každý rok. Mezi známé horské vůdce patřil i jeho otec, který byl mezi prvními průvodci cizinců na vrchol Everestu. Kromě nejvyšší hory světa Kami Rita zdolal i další známé osmitisícovky, například K2, Čo Oju, Manaslu nebo Lhoce.

Mezi zahraničními horolezci drží rekord Brit Kenton Cool, který minulý týden stanul na nejvyšším bodě světa po sedmnácté. Mount Everest ale nadále představuje pro expedice velké riziko; od pátku na hoře zahynuli další dva lidé a počet úmrtí od dubnového začátku lezecké sezony se tak zvýšil na 11. Dva horolezci se navíc pohřešují.

Smrt při úklidu odpadků

V pondělí při úklidu svahu hory přišel o život Nepálec. Davy horolezců tam po sobě zanechávají velké množství odpadků, především pak kyslíkových láhví.

Opět zácpa na Everestu? Nepál vydal rekordní počet povolení pro výstup

Zahraniční

V pátek na Everestu zahynul australský horolezec Jason Bernard Kennison. Stalo se tak na takzvané zóně smrti pod vrcholem hory, kde je velmi řídký vzduch a horolezci zde často čelí výškové nemoci. „Pravděpodobně při sestupu z vrcholu podlehl slabosti,“ řekl Šerpa Ang Cering z agentury Asian Trekking. „Šerpové mu pomáhali dolů, ale pak zkolaboval,“ dodal.

Podle nepálských představitelů se horští průvodci vydali do nejbližšího tábora pro kyslíkové láhve, které chtěli Kennisonovi donést, ale kvůli silnému vichru se jim to nepodařilo.

Kennison zdolal nejvyšší horu světa i přesto, že před 17 lety po vážné autonehodě ochrnul a lékaři mu předpovídali, že již možná nikdy nebude chodit. Výstupem na Everest chtěl podpořit svou sbírku na pomoc lidem, kteří podobně jako on utrpěli zranění míchy.

Žena utvořila nový rekord. Everest zdolala podesáté

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám