Hlavní obsah

Za jakou cenu se máme mstít a za jakou odpouštět? Do Národního divadla se vrací Hamlet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jak pošpiní člověka touha po moci? A jak cesta za odplatou? Má smysl v tomhle světě milovat? Nejen tyto otázky klade představení Hamlet, které se po téměř pětadvaceti letech vrací do Národního divadla v Praze.

Hamlet - neveřejná generálka v Národním divadleVideo: Novinky

 
Článek

„My jsme se do procesu pustili s tím, že bychom sami chtěli objevovat, co v Hamletovi je,“ prozradil na úvod Lukáš Trpišovský z režijního dua SKUTR.

„Kromě příběhu z toho teď nejvíc vyvstává otázka, jakou cenu má lidský život. To mi v dnešní době přijde velmi aktuální. Hamlet, který se rozhodne pomstít smrt svého otce, tak kvůli pomstě zapříčiní smrt několika lidí kolem sebe, a to je právě ono. Za jakou cenu se máme mstít a za jakou cenu máme odpouštět?“ vysvětlil Trpišovský.

„Možná odpouštění v souvislosti se světovým děním na Ukrajině a v Izraeli není ještě ‚na talíři,‘ ale brzy k tomu dojde. To je věc, která se začíná do inscenace propisovat,“ dodal režisér.

Foto: Novinky

Hamlet v Národním divadle

„Hamlet dává spoustu otázek, ale nedává odpovědi. Ty si musíme dohledávat sami. Myslím si, že není potřeba je úplně aktualizovat, ale naopak si je nacházet. Otázky nejsou vždy politické, ale jsou někdy velmi osobní, a to je na tom strašně důležité,“ doplnil druhý z režisérského dua SKUTR Martin Kukučka.

Herec Zdeněk Piškula o Ferdinandovi z Bouře: Teprve na ostrově najde sám sebe

Kultura

Nesmrtelná Shakespearova tragédie vypráví o nespravedlnosti světa, tíze velikosti úkolu a o malosti člověka.

Přízračná cesta hledání smyslu a významu, drama prolínání minulosti s budoucností a také příběh o rozpadu státu, společnosti a hodnotového systému.

Foto: Novinky

O vypjaté scény nebude nouze.

Podle režisérů je v Hamletovi kromě hlavní postavy dalších několik archetypů. Hrobníci, Ofélie a další.

„To jsou bohaté postavy, které my v sobě prostě cítíme, a jsou situace, kdy se zachováme jako jeden z nich,“ doplnil Kukučka.

Hamlet jako žolík

V představení se setkává silný herecký tým. V roli Hamleta se představí Pavel Neškudla, Claudia ztvárňuje Igor Orozovič, Gertrudu Taťjana Medvecká.

„Já Hamleta nevnímám jako postavu, ale jako myšlenku,“ prozradil Novinkám představitel hlavního hrdiny.

„Přirovnal bych ho k žolíkovi. Jako když máte karetní balíček, ve kterém se někde skrývá žolík, to je podle mě Hamlet,“ popsal své pocity Neškudla.

„Hamlet se podle mě dá vnímat i s ohledem na dnešní dobu. Ne nadarmo je to v dnešní době tak často uváděná inscenace,“ dodal.

Foto: Novinky

Pavel Neškudla s Taťjanou Medveckou

„My to vlastně pořád trošku hledáme, protože je to velmi, velmi těžké,“ rozpovídala se Medvecká. „Je to scénicky složité. Když vidím, že dneska nastupuje tým asi šesti mistrů light designérů, kteří to musí všechno dát do ‚computerů‘, tak mě to baví. Dřív byl jeden osvětlovač, strašně se to změnilo,“ prozradila herečka.

Medvecké byla nabídnuta role Gertrudy, matky Hamleta. „Tam je taková pikantérie, že můj syn a momentální muž jsou téměř vrstevníci. Tak jsem si říkala: ‚Aha, tak kluci (režiséři) mají takový moderní pohled.‘ To přece dnes není úplné novum, že si i starší ženy troufnou na mladší muže,“ dodala s úsměvem herečka.

RECENZE: Slovenský Hamlet o zoufalství ze stavu světa

Kultura

V roli partnera Claudia se po boku Medvecké představuje Igor Orozovič. „Je to takový hlavní záporák. Já si tu postavu ale musím před sebou obhájit. Takže zachraňuji dánský stát, nastavuji novou moderní politiku. Akorát je cesta zatížena tím nejtěžším zločinem, že zavraždím svého bratra, abych se dostal k moci a své milované královně,“ prozradil.

Prachař, Pavelka i hvězda vánoční pohádky

Herečka Berenika Anna Mikeschová, která ztvárňuje Ofélii, přišla do představení rovnou ze školy.

„Pro mě byla spousta věcí nových. Já vždycky vycházím sama ze sebe, takže jsem se to snažila hledat sama v sobě. A vlastně jsem si uvědomila, že s ní mám něco společného, ani jsem tomu nechtěla věřit. Já jsem expresivní nátura, taková ‚baba od rány,‘ ale tady jsem začala objevovat svou něžnost a křehkost,“ prozradila šestadvacetiletá herečka.

Foto: Novinky

Ondřej Pavelka s Igorem Orozovičem

Diváci uvidí také Csongora Kassaie, Ondřeje Pavelku, Petra Vančuru, Denisu Barešovou, Davida Prachaře, Marka Daniela, Jakuba Gottwalda i Filipa Březinu, který se letos představí jako hlavní hrdina štědrovečerní pohádky, a zároveň ústřední postava seriálu Smysl pro tumor, který Česká televize uvede v lednu.

Poslední Hamlet se hrál v ND před čtyřiadvaceti lety. Premiéra byla v prosinci 1999, inscenaci režíroval Ivo Krobot. Hamleta hrál Vladimír Javorský. Hrál v něm i Ondřej Pavelka, tehdy Claudia.

RECENZE: Poslední večeře bosse Dona Buosa

Kultura

RECENZE: Naši furianti v poetickém bezčasí

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Národní divadlo

Reklama

Výběr článků

Načítám