Hlavní obsah

Svět knihy Plzeň: vraždy, Sudety i láska ke kolejím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fronty fanoušků během víkendového festivalu Svět knihy Plzeň daly najevo, na co se v nadcházející sezoně čtenáři těší nejvíc. Lační po žánru true crime, jak ukázalo uvedení novinky kapitána tamní kriminálky Františka Müllera.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Spisovatel Jaroslav Rudiš přivezl českou novinku Návod k použití železnice.

Článek

Ve Skutečných zločinech na Plzeňsku popisuje vraždy, které vyšetřoval. „Nejprve to bylo psaní do šuplíku, ani jsem nevěděl, jestli to někdy vyjde. Když mě potom oslovila paní redaktorka z Albatrosu, dostalo to úplně jiný spád,“ řekl Právu Müller.

Tahounkou programu byla koreanistka Nina Špitálníková, která rovnou z tiskárny přivezla svou románovou prvotinu Severka. Autorka Svědectví o životě v KLDR v ní líčí strastiplnou cestu severokorejské prominentky za svobodou.

Leoš Kyša, známý pod autorským jménem František Kotleta, představil román s detektivní zápletkou Sudetenland. V něm se pouští do příběhu z alternativní reality a zabývá se otázkou, co by se stalo, kdyby k odsunu Němců nedošlo.

Foto: Kateřina Farná, Právo

O Skutečných zločinech na Plzeňsku mluvil policista František Müller.

Nové pohledy na spisovatele Milana Kunderu přinesla diskuse ředitele Moravské zemské knihovny Tomáše Kubíčka s korejským bohemistou Kjudžin Kimem, který převzal Cenu Jiřího Theinera. Přijeli také Jáchym Topol, Kateřina Tučková nebo Jindřich Mann.

V Německu působící Jaroslav Rudiš přivezl českou novinku Návod k použití železnice. Je to údajně jeho nejosobnější kniha. „Při psaní jsem si uvědomoval, že železnice prochází nejen mým psaním, ale i mým životem, že to nelze oddělit. Je to vyznání světu železnice, která mě provází od dětství,“ vysvětlil deníku Právo. Knihu pokřtí 5. října na hlavním nádraží v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Alena Mornštajnová jako rocková hvězda

Obrovský zájem budila o víkendu na festivalu Svět knihy Praha beseda s populární spisovatelkou Alenou Mornštajnovou. Stovky lidí se do velkého sálu, kde...

Výběr článků

Načítám