Hlavní obsah

Sudetský tulák. Jak Švédové řádili v pohraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicetiletá válka znamenala pro sever a západ Čech ránu, ze které se region jen těžko vzpamatovával. Zejména odsud uprchlo mnoho protestantského obyvatelstva do zahraničí, jiní byli zabiti. Nešlo přitom jen o bitvy, samotný pobyt vojsk a jejich přesouvání sem a tam zanechaly v kraji obrovské škody, z nejedné obce či hradu zbyly jen ruiny.

Foto: Anonym

Jan Banér na barokním portrétu

Článek

Běžným lidem bylo celkem jedno, která armáda se u nich doma zrovna usadila. Protestanti, nebo katolíci, vždy to byla pohroma. Ekonomicky šel celý kraj ke dnu, města odváděla povinné kontribuce na obrovské armády a pokud odmítla, hrozilo jim vypálení.

Např. těžce zkoušená Kadaň se musela starat např. o 1500 jezdců a 12 kompanií pěchoty Jana Wachtmeistera. Švédští vojáci se přitom chovali jako normální zloději - lezli do sýpek a statků, kradli vše, co našli. Zkušené obyvatelstvo si ale cennosti většinou schovalo. Vedle rabování fungovaly pravidelné odvody. Kvůli své poloze na mezinárodních trasách nabyla Kadaň významu i pro tažení známého švédského vojevůdce Jana Gustafssona Banéra.

Také Chomutov zchudnul, z velkého města se proměnil v ubohé, zadlužené městečko. Obyvatel ubylo, přesto museli živit vojáky. Proto císaře několikrát prosili, aby jim odpustil daně a ukončil umísťování vojsk ve městě. Nejhorší bylo období 1634-1635, kdy špatná úroda nemohla uživit ani místní, natož tisíce cizích vojáků. Podobně dopadla města Most, Teplice, Louny či Ústí nad Labem.

Karel Čapek v Sudetech. U nás v Chiesch šprechtíme česky

Kultura

Často se v souvislosti s Krušnohořím hovoří o osobě Jana Banéra a bitvě u Přísečnice. Banér pocházel ze staré švédské rodiny. Narodil se na zámku Djursholm v roce 1596. Jeho otcem byl zpočátku mocný říšský rada Gustav Banér, jenže později ho popravili a rodina upadla v nemilost.

Jan Banér zřejmě od dětství snil o armádě a nový král Gustav II. Adolf mu poskytnul řadu příležitostí blýsknout se v boji. Poprvé se mohl ukázat při obléhání ruského Pskova a v roce 1621 při obléhání Rigy, kde byl raněn. O čtyři roky později jej král pasuje na rytíře a jeho význam ve švédské armádě evidentně roste.

Foto: Pieter Snayers

Bitva u Přísečnice podle vlámského malíře Pietera Snayerse

Jeho osobnost však bývá popisována jako vzteklá, labilní. Snadno se rozzuřil a někdy propadal v pláč. Byl alkoholik. Svou rodinu měl zřejmě opravdu rád, ale hrozně se choval k civilnímu obyvatelstvu.

V odborné literatuře je podrobně popsán jeho vpád do Čech v letech 1639-1640, který zde nebudeme dlouze popisovat. V té době si Švéd udělal hlavní stan na zámku v Brandýse nad Labem. Nedalekou Prahu vzhledem k nedostatku děl a pěšáků nedokázal ovládnout.

V roce 1641 už Jan Banér z Čech ustupoval. V březnu se snažil přes Kadaň a horskou Přísečnici dorazit do Saska. Švédové občas ještě využívali zbytky krušnohorských hradů k dočasné obraně.

Banér se svými muži cestoval rozbahněným Krušnohořím, až koncem března dorazili do Kadaně, kde se utábořili. Nejdříve odeslali 26. března 1641 pomalé dělostřelectvo, aby vystoupalo do Přísečnice, kde došlo ke krátké, ale asi ne úplně bezvýznamné bitvě, kterou zachytil známý vlámský barokní malíř Pieter Snayers.

Banérův nepřítel, katolický vojevůdce Ottavio Piccolomini, tábořil v Ostrově nad Ohří, hodně blízko Kadaně, nebezpečí napadení bylo tedy bezprostřední. Banér prchal do hor, zatímco první Piccolominiho jednotky podle dobových zpráv spěchaly pouhou hodinu nebo dokonce půl hodiny za posledními Švédy.

Foto: Matthaüs Merian

Ottavio Piccolomini

Banér v Přísečnici umístil dělostřelectvo na pahorek u lesa (měl asi šedesát děl) a prý vytvořil i vozovou hradbu. Počet mužů se podle různých zpráv mohl pohybovat kolem 6000 až 14 000. Vystoupat v březnu z Kadaně do Přísečnice muselo být pro Švédy i pro císařské vyčerpávající, nahoře sníh, dole bahno a mezi tím tisíce lidí, vozů a děl tonoucích v břečce.

Švédští střelci měli lepší pozici na kopcích nad Přísečnicí, ale zásadně to nepomohlo. Nejtvrdší boj se strhl o tamní zámek, ve skutečnosti se ale většina armády bojů vůbec nezúčastnila - Banér už si nedělal ambice císařské rozdrtit, v podstatě chtěl utéct do Saska. Střetly se spíše stovky mužů než tisíce. Město v údolí poměrně brzy ovládli císařští a pak už zbyla jen děla na kopci, která Banér obětoval a ujížděl na Lipsko, přičemž za sebou dělal záseky, aby ho Piccolomini nemohl pronásledovat. Jeho muži na kopečku za městem zajali zbytky Švédů a děla zabavili. Bitva skončila.

Sudetský tulák. Za tajemstvím 500 let starého dolu v Krušných horách

Kultura

Město bylo zcela zničené, vypálené. Oslabený Banér krátce po svém neslavném odjezdu z Čech zemřel v německém Halberstadtu.

Mohlo by vás také zajímat:
Sudetský tulák. Karel Čapek v Sudetech
Sudetský tulák. Fresky ze zmizelého Doupova zachraňovali pod hlavněmi sovětských tanků
Sudetský tulák. Pražský orloj stvořil mistr Mikuláš z Kadaně
Sudetský tulák. Ze zmizelého města Přísečnice pocházeli umělci známí až v Číně
Sudetský tulák. Za tajemstvím 500 let starého dolu v Krušných horách
Sudetský tulák. Zpustlé zámky v pohraničí dýchají těžkou nostalgií
Sudetenquell. Oficiální minerálka SS pocházela ze zapadlé vísky v Čechách
Sudetský tulák. Zámek Jezeří se málem zřítil do dolů
Sudetský tulák. Odsunuli ji a zbili. Přesto Němka odmítla nenávidět své milé Čechy
Sudetský tulák. Porsche byl český rodák, vizionář a Hitlerův miláček
Sudetský tulák. Most zažil v roce 1918 pouliční bitvu s Němci
Sudetský tulák. Nacisté zneužili kadaňský masakr z roku 1919
Sudetský tulák: V pohraničí postavili hřbitov zmizelých měst a vesnic
Sudetský tulák. Zámek osobního lékaře Františka Josefa zůstal opuštěný
Sudetský tulák. Falešná videa dělali už nacisté
Sudetský tulák. Děsivé záběry zániku města Most
Sudetský tulák. Zapadlá horská městečka se kdysi topila ve stříbře a luxusu
Sudetský tulák. Město duchů lákalo filmaře, pak ho srovnali se zemí
Sudetský tulák. Český šlechtic projel před 500 lety svět a psal moderní úvahy
Sudetský tulák. Bída a Klüppelsack. Úvahy nad reportážemi z 20. let
Sudetský tulák. Židovské Teplice komunisté srovnali se zemí
Egerlandština není fantasy jazyk, zněla v Čechách

Sudetský tulák

Foto: Stanislav Dvořák

Sudetský tulák

Sudetský tulák je dlouhodobá série kulturně-historických článků. Máte podněty k sudetským tématům? Zašlete je autorovi na: stanislav.dvorak@novinky.cz.

Reklama

Související témata:
Přísečnice

Výběr článků

Načítám