Hlavní obsah

Sova. Sloupek Štefana Švece o Alžbětě II.

V telenovele, kterou je pro nás život britské královské rodiny, byla Alžběta II. primářem Sovou. Doyenem, k němuž všichni vzhlížejí, který musí řešit jejich problémy a jehož důstojnost nic nemůže ohrozit. Za desetiletí své vlády její bytost zkrálovněla do té míry, že vytvořila v podstatě etalon královnosti. Vzor a míru toho, jak má královna vypadat a působit.

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II. při jmenování nové premiérky Liz Trussové dva dny před svou smrtí

Článek

Po Alžbětině smrti se rozklokotal mlýnek předchystaných nekrologů, oficiálních kondolencí, dojímavých vzpomínek a shrnujících zhodnocení.

Dokonce i americká profesorka, která zesnulé přála zlou smrt kvůli kolonialismu, vyplula ze střev Twitteru, a rovnováze tak bylo učiněno zadost.

Při všem tom připomínání, jak moc byla zesnulá královna královnou, se čím dál více vtírala do hlavy otázka, zda někdy taky královnou nebyla. Povedl se Alžbětě II. někdy nějaký trapas? Zachovala se někdy jinak než dle pravidel správné monarchyně?

Je to neuvěřitelné, avšak i po sedmdesáti letech na trůně je těžké něco takového najít. Zatímco Alžbětin manžel Filip byl mistrem nevhodných poznámek („Pořád ještě po sobě házíte oštěpy?“ zeptal se třeba úspěšného domorodého podnikatele v Austrálii roku 2002), Alžběta jako by na veřejnost vylézala rovnou z příručky pro bezchybné chování.

Karma. Sloupek Štefana Švece

SALON

Výjimek je minimum. Veselá historka popisuje, jak ji málem zastřelila vlastní stráž. Královna trpěla nespavostí a zaháněla ji dlouhými nočními procházkami po svých palácích. V tom Buckinghamském na ni jeden z jejích vojáků málem vypálil, když se tiše sunula po přízemí. Naštěstí se nejdřív zeptal: „Kdo tam?“ Královna uznala vlastní chybu a slíbila, že příště před procházkou veliteli stráží zavolá.

I druhá historka se týká Buckinghamského paláce. V roce 2013 se rozšířilo věrohodné podezření, že královna si dělá čárky na misky s oříšky, protože jí z nich ve velkém ujídají palácoví policisté. Alžběta II. z toho prý byla velmi rozmrzena.

Další trapas způsobil jisté diplomatické komplikace. Na jednom z večírků (opět v Buckinghamském paláci) roku 2016 nafilmovala kamera královnu, jak označuje nedávnou čínskou státní návštěvu za „velmi nezdvořilou“. Jindy přiznala australskému premiérovi, že jí vrtulník prezidenta Trumpa zničil trávník.

Pak už následují jenom drobnosti. Na jedné návštěvě školy si měla královna veřejně přetřít rty rtěnkou. A v roce 1954 se měla v Austrálii pohádat s princem Filipem (a hodit po něm tenisovou raketu) na doslech od australského filmového štábu a potom jeho členy poprosit, aby nahrávku smazali (což udělali).

A to je všechno. Přiznejme, že žena, která ještě dva dny před smrtí s úsměvem a výraznými sovími brýlemi jmenovala do funkce svou poslední premiérku, věděla, co je to povinnost.

Reklama

Související články

Akné Smetana. Sloupek Štefana Švece

Jsou věci, pro které neexistuje hezké pojmenování. Třeba nežit. Uher, akné, vřídek, furunkl, sršeň, beďar – žádné z těch slov není krásné. Žádné nepojmenovává...

Karma. Sloupek Štefana Švece

Tenhle sloupek se měl původně jmenovat Magor. Někdo by si ale mohl myslet, že je o Ivanu Martinu Jirousovi. A to není. Je o jiném básníkovi. O básníkovi lovu....

Výběr článků

Načítám