Hlavní obsah

Mnohorychlostní stárnutí. Sloupek Štefana Švece

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novém filmu Top Gun: Maverick se z původního Top Gunu objevili dva herci hlavních rolí: Tom Cruise jako Maverick a Val Kilmer jako Iceman. Kupodivu se nevrátila žádná z ženských hrdinek: Kelly McGillisová ani Meg Ryanová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Článek

Režisér Joseph Kosinski tvrdí, že prostě nemohl ve filmu obnovovat každou dějovou linku, která se v něm v roce 1986 vyskytla. Chtěl prý představit i pár nových hrdinů a hrdinek.

Nových postav je v Maverickovi až dost. Velicí důstojníci různých hodností, způsobná teenagerka a celá skvadra mladých letců. Důvod, proč si McGillisová s Ryanovou tentokrát nezahrály, je ale jiný. Zatímco Tom Cruise i ve svých šedesáti vypadá jako mladý pilot, který omamuje ženy rošťáckým úsměvem, ani jedna z obou kolegyň by s ním už nemohla představovat romantický pár. Působila by jako jeho matka. Proto bylo třeba obsadit do role Maverickovy lásky o něco mladší Jennifer Connellyovou.

Vůbec tím nechci říct, že ženy stárnou rychleji než muži. Val Kilmer, který je v původním Top Gunu Cruisovým vrstevníkem, hraje v novém filmu dědulu nad hrobem (a nakonec v něm). Věkově jsou si Maverick a Iceman pořád rovni, vzhledově se vzdálili o desítky let.

Trailer k filmu Top Gun: MaverickVideo: CinemArt

Vím, že filmoví maskéři (a plastičtí chirurgové) dokážou zázraky. Přesto ve filmu i v životě vidíme, že každý z nás stárne různě rychle. Zatímco Julia Robertsová působí ve svých čtyřiapadesáti jako čtyřicetiletá, Jiří Sovák hrál ve stejných letech v Chalupářích důchodce.

Zajímavé jsou případy, kdy jednotlivec dospěje do jakéhosi sobě přirozeného vizuálního věku, ve kterém pak zůstane desítky roků. Pamatuju si na docenta z naší fakulty, kterého jsem nedávno po pětadvaceti letech potkal. Nezestárl ani o píď. Zatímco Cruise je věčný třicátník, Františku Filipovskému bylo od pětatřiceti až do smrti přibližně šedesát. Marii Rottrové je, podobně jako Julii Robertsové, od třiceti dodnes něco málo přes čtyřicet.

Podobní šťastlivci se ve svém věku zabydleli a jsou v něm spokojeni. My ostatní stárneme chaoticky, místy skokově, občas se snažíme omladit, a tím vypadáme starší. Ale pokud by někdo z vás záviděl Tomu Cruisovi, pak vězte, že má jenom jeden střední zub. Jeho chrup je vychýlený na stranu, takže má pod nosem jeden výrazný řezák a vypadá to fakt divně. Jak si toho jednou všimnete (stačí na internetu vyhledat „Tom Cruise one tooth“), už to nikdy z hlavy nedostanete.

A teď si lítej, frajere!

Reklama

Související témata:

Související články

Karma. Sloupek Štefana Švece

Tenhle sloupek se měl původně jmenovat Magor. Někdo by si ale mohl myslet, že je o Ivanu Martinu Jirousovi. A to není. Je o jiném básníkovi. O básníkovi lovu....

Ulrika. Sloupek Štefana Švece

Goetha poprvé potkala, když jí byly dva. To ho ještě, na rozdíl od své tehdy sedmnáctileté matky, moc nezaujala. Když pak dorostla do sedmnácti ona, všechno...

Výběr článků

Načítám