Hlavní obsah

Karma. Sloupek Štefana Švece

Právo, Štefan Švec, SALON

Tenhle sloupek se měl původně jmenovat Magor. Někdo by si ale mohl myslet, že je o Ivanu Martinu Jirousovi. A to není. Je o jiném básníkovi. O básníkovi lovu. Nebo spíš o romanopisci lovu. O grafomanovi lovu. Je o magorovi, co střílel, na co se podíval a co se hnulo.

Foto: Jana Sedláčková

Na konopišťském zámku

Článek

František Ferdinand d’Este za svůj život skolil 274 889 zvířat. Zemřel, když mu bylo padesát, a protože své první zvíře picnul už v devíti letech, dá se vypočítat, že zabil průměrně osmnáct zvířat denně včetně víkendů, státních svátků a klidných a pokojných dnů Vánoc.

Ve skutečnosti ovšem neměl jeho lovecký život takovou pravidelnost. Někdy za celý den neodkrágloval víc než pět šest živých tvorů. Takový čas mu nejspíš připadal promrhaný, a proto si ho ve šťastnějších obdobích vynahrazoval. Na paseku či pole si nechal nahnat zvířecí obyvatelstvo vybraného lesa a celé hodiny nazdařbůh střílel, přičemž pokaždé něco trefil. Přičinlivé služebnictvo mu nabíjelo a podávalo pušky a radost z napínavého dobrodružství rozkochala široké okolí. Stovky mrtvých zvířat poté myslivci radostně házeli na vozy a zaznamenávali do statistik.

František Ferdinand masakroval hovádka boží s obdivuhodnou nestranností, bez jakékoli diskriminace. Zatímco na normálních zámcích vidíme na zdech vycpané hlavy kanců, srnců, jelenů a sem tam medvěda, na Konopišti najdeme vedle nich i spoustu dalších druhů včetně vyder, tchořů, krocanů a sov. Hraboše polního jsem nezaznamenal nejspíše jen z nepozornosti. Nejvíce zvířat poslal následník císařského trůnu na onen svět 17. června 1908, kdy na svém panství v Chlumu u Třeboně ulovil 2717 racků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

V letech 1892–1893 podnikl arcivévoda s doprovodem cestu kolem světa. Postřílel na ní mnoho zajímavých stvoření včetně tygrů, slonů, ptáků emu a medvídka koaly. Ve svém deníku žasne nad pasivitou tohoto zvířátka, které spadlo ze stromu až po několika výstřelech. Když František Ferdinand dorazil do USA, nemohl si nechat ujít návštěvu Yellowstonu. S velkou nelibostí přijal zprávu, že v národním parku se nesmí střílet. Aby si vylil zlost, umlátil se svým doprovodem holemi a kameny devět veverek, dva dikobrazy a jednoho skunka.

Lovec, proslulý skvělou muškou, jeden z největších sběratelů drahých zbraní a úžasných trofejí, zemřel 28. června 1914 poté, co ho chudičký mladík, odmítnutý armádou pro tělesnou slabost, sundal jednou ranou z levné pistole.

Reklama

Související témata:

Související články

Ulrika. Sloupek Štefana Švece

Goetha poprvé potkala, když jí byly dva. To ho ještě, na rozdíl od své tehdy sedmnáctileté matky, moc nezaujala. Když pak dorostla do sedmnácti ona, všechno...

Výběr článků

Načítám